I det nye år får nye SOSU-elever løn

Artiklen er opdateret for 7 måneder siden.

Slagelse.News – »Hvis man først har været ude og arbejde og tjene penge, så kan det virke uoverskueligt for mange at skulle tilbage på SU. Det får en del interesserede til at opgive at starte på uddannelsen. Vi ved, at vi får udfordringer med at skaffe det nødvendige personale i fremtiden, og derfor håber vi, at lønnen kan være med til at gøre det mere attraktivt at tage en SOSU-uddannelse,« lyder det fra Seniorudvalget i Slagelse Byråd.

Fremover vil Slagelse Kommune ansætte SOSU-elever allerede, når de starter på “grundforløb 2”. I praksis betyder det, at de fleste elever, som bliver ansat i kommunen, vil få løn under hele uddannelsen. Det skal være med til at tiltrække flere elever og sikre, at der også i fremtiden er uddannet arbejdskraft til ældreplejen. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Skal tiltrække flere elever til velfærdsuddannelserne

Når Slagelse Kommune fremover slår nye SOSU-elevstillinger op, så vil alle elever på det såkaldte grundforløb 2 blive ansat og aflønnet, hvis de laver en uddannelsesaftale med Slagelse Kommune. Det har Seniorudvalget besluttet på ekstraordinært møde mandag. I dag er det kun elever over 25, som er i gang med grundforløb 2 på social- og sundhedsassistentuddannelsen, som får løn, mens resten må nøjes med SU de første 20 uger af uddannelsen.

Men med beslutningen i Seniorudvalget, så er det alle elever på både social-og sundhedsassistentuddannelsen og social- og sundhedshjælperuddannelsen, som får løn allerede på grundforløb 2, hvis de bliver ansat som elever i Slagelse Kommune. De fleste elever springer grundforløb 1 over og starter direkte på grundforløb 2, hvor man kan starte, hvis man allerede har været ude og prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Derfor vil det i praksis betyde, at de fleste elever, som Slagelse Kommune ansætter, vil få løn under hele uddannelsen. Det skal være med til at tiltrække flere elever til de to velfærdsuddannelser, hvor man forventer at komme til at mangle arbejdskraft i fremtiden.

»Hvis man først har været ude og arbejde og tjene penge, så kan det virke uoverskueligt for mange at skulle tilbage på SU. Det får en del interesserede til at opgive at starte på uddannelsen. Vi ved, at vi får udfordringer med at skaffe det nødvendige personale i fremtiden, og derfor håber vi, at lønnen kan være med til at gøre det mere attraktivt at tage en SOSU-uddannelse,« siger byrådsmedlem Pernille Ivalo Frandsen (V), der er formand for Seniorudvalget.

Støttetilbud til elever med læse- eller sprogproblemer

En del af ansøgerne slås med blandt andet ordblindhed og sprogvanskeligheder og har svært ved at leve op til uddannelsernes optagelseskrav. Derfor har Seniorudvalget også besluttet, at man også vil tilbyde støtte til de elever, som ikke lever op til optagelseskravene, men som man vurderer godt vil kunne gennemføre uddannelsen, hvis de får den rette støtte. Det vil typisk være ansøgere, som har erhvervserfaring fra plejeområdet, som vil få dette tilbud.

»Man kan sagtens blive en rigtig god SOSU-medarbejder, selv om man måske ikke er den stærkeste til retskrivning eller læsning. Vi får brug for flere kvalificerede medarbejdere i ældreplejen, og derfor giver det god mening at give elever, som for eksempel er ordblinde eller har sprogvanskeligheder, støtte, så de kan gennemføre uddannelsen,« siger byrådsmedlem Britta Huntley (S), der er næstformand i Seniorudvalget.

Beslutningen om at hæve lønnen gælder alle elever, som ansættes i Slagelse Kommune efter 1. januar 2024. Elever over 25 på begge uddannelser vil få 22.345 kroner om måneden, mens elever på social- og sundhedshjælperuddannelsen under 25 vil få 12.847 kroner om måneden. Elever på social- og sundhedsassistentuddannelsen, som ikke er fyldt 25, vil få 14,170 kroner det første år, hvorefter lønnen stiger til 16.182 kroner. Ændringen træder i kraft 1. januar 2024, mens tilbuddet om støtte til at gennemføre uddannelsen træder i kraft fra 1. januar 2025.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/u0mr