Forældre skaber tit kaos ved skolestart

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Forældre har tit så travlt med at bringe deres egne børn sikkert til skole, at de helt glemmer at vise hensyn over for andres børn, eller at de ligefrem er med til at skabe kaos og utryghed.

Børnenes sommerferie ved at være slut og et nyt skoleår begynder for de flestes vedkommende på mandag. Det betyder mange nye trafikanter på vejene, som det er vigtigt, at vi alle passer ekstra godt på.

Derfor vil Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi de næste uger holde et ekstra skarpt øje med færdslen på skolevejene i politikredsen – og ikke tøve med at uddele bøder, hvis man overtræder lovgivningen. Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Mange respekterer ikke skolepatruljerne

Politiets erfaringer viser desværre, at mange bilister tit har så travlt med at bringe deres egne børn sikkert til skole, at de helt glemmer at vise hensyn over for andres børn, der cykler eller går på vej til skole. Politiet ser også en del forældre, der glemmer at spænde deres børn fast i sikkerhedssele eller autostol, ligesom de ofte også selv glemmer at bruge sikkerhedsselen.

Samtidig er der ind i mellem forældre, der skaber kaos og utryghed ved at parkere uhensigtsmæssigt og ulovligt, når de sætter deres børn af ved skolerne, og mange trafikanter respekterer ikke skolepatruljernes arbejde.

Tag hellere af sted 10 minutter tidligere

»Vi vil gerne opfordre alle trafikanter til at optræde ekstra hensynsfuldt og opmærksomt specielt i de kommende uger, hvor det for mange af de mindste er første gang, de skal færdes i trafikken. Egentlig drejer det sig bare om at komme ud af døren 10 minutter før, man plejer, så der er god tid til at aflevere sit barn uden at glemme hverken sikkerhedsseler eller færdselsreglerne,« siger vicepolitiinspektør Kenneth Lund-Jensen.

Gode trafikråd til forældre med mindre børn

Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten til skolen sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder fast hos barnet – også når han eller hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.

Andre gode trafikråd ved skolestart:

  • Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, hvor barnet skal krydse vejen.
  • Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, så kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.
  • Har I meget langt til skole, kan I eventuelt parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.
  • Lær dit barn de basale regler i trafikken. For eksempel: stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor man kan orientere sig ordentligt med videre.
  • Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.
  • Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.
  • Husk at du er rollemodel for dit barn – han eller hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han eller hun skal opføre sig anderledes.
  • Tjek eventuelt om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). DR/lale.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.