Tolderne finder rekordmange kopivarer

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – »Er et tilbud for godt til at være sandt, skal man tænke sig om, for man ved ikke, hvad man risikerer at modtage af skjulte overraskelser med et kopiprodukt i postkassen. Så tjek reglerne på jegvælgerægte.dk,« lyder det fra Toldstyrelsen.

Kopivarer er ulovlige og kan også være farlige, lyder budskabet fra Toldstyrelsen, der registrerede rekordmange sager i 2020. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Antallet af kopivarer er steget med 232 procent

Toldstyrelsen tilbageholder fortsat pakker med falske ure, mobiltelefontilbehør, tøj og tasker bestilt hjem fra netbutikker uden for EU.

Siden 2016 er antallet af sager med kopivarer steget med 232 procent fra godt 2.500 sager i 2016 til knap 8.500 sager i 2020, hvilket er rekord.

Læs i øvrigt også: Mand fra Slagelse anholdt for net-bedragerier.

Tendensen med stadigt flere kopivarer ser ud til at fortsætte, konkluderer kontorchef i Toldstyrelsen, Trine Dancygier:

»I flere år er mængden af sager på kopivareområdet steget og steget, og det er også tilfældet i 2020, hvor vi har haft rekordmange sager. Kopivarer er ulovlige og kan være sundhedsfarlige for forbrugerne, lige som kopierne skævvrider konkurrencen for danske virksomheder, så der er flere grunde til, at det er et område, vi har særlig fokus på i toldkontrollen og i vejledningen til forbrugerne,« siger hun.

Læs også: Skadelige stoffer i legetøjsfigurer fra Wish og eBay.

Kopivarer finder ofte vej til Danmark via enten privates internethandel eller i større partier, der kommer ind med den erhvervsmæssige import, til salg på for eksempel markeder.

Sammenlagt har de tilbageholdte kopivarer i 2020 en værdi på knap 180 millioner kroner, svarende til en ægte udgave af varen.

Hjælp at hente om at undgå kopivarer på nettet

På nettet kan det være svært at vurdere, om en vare er ægte eller falsk, herunder om kvaliteten hænger sammen med prisen.

På hjemmesiden jegvælgerægte.dk kan borgere få gode råd til, hvordan man styrer uden om kopivarer, spotter en ulovlig hjemmeside – og hvad man skal gøre, hvis man alligevel har købt en kopivare.

»På nettet skal man bruge sin sunde fornuft, helt som man ville, hvis det var i en fysisk butik. Er et tilbud for godt til at være sandt, skal man tænke sig om, for man ved ikke, hvad man risikerer at modtage af skjulte overraskelser med et kopiprodukt i postkassen. Så tjek reglerne på jegvælgerægte.dk,« lyder opfordringen fra Trine Dancygier.

De mest sete kopivarer i Toldstyrelsen i 2020:

  • Accessories til tøj: 107.965
  • Tilbehør til mobiltelefoner: 26.694
  • Husholdningsmaskiner, støvsuger med mere: 10.249
  • Computerudstyr: 9.392
  • Tøj: 8.986
  • Legetøj: 4.857.

Læs også: Webshop-chok på vej til mange danskere.

Øverst: Genrefoto. (Foto: JESHOOTS-com / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.