Webshop-chok på vej til mange danskere

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Nye momsregler gør de helt billige varer fra webshops uden for EU dyrere. Bagatelgrænsen på 80 kroner forsvinder, og det betyder, at der opkræves både transportørgebyr og moms, når man handler de helt billige ting på for eksempel Wish.

En rundspørge fra Toldstyrelsen viser, at over tre millioner danskere risikerer en ekstraregning, når der træder nye momsregler i kraft den 1. juli 2021.

Derfor skruer Toldstyrelsen nu op for vejledningen. Det oplyser styrelsen i end pressemeddelelse.

Bagatelgrænsen på 80 kroner forsvinder

Fra 1. juli 2021 rammer en ny virkelighed danske forbrugere, der er vant til at købe varer på nettet fra lande som for eksempel USA, Kina eller Storbritannien.

Den såkaldte bagatelgrænse på 80 kroner forsvinder, og det betyder, at varer, der er købt uden for EU og har en værdi på under 80 kroner, frem over bliver pålagt moms.

Ifølge en ny rundspørge fra YouGov på vegne af Toldstyrelsen er 79 procent af danskerne, svarende til over tre millioner forbrugere, ikke klar over, at bagatelgrænsen forsvinder, og de risikerer fra 1. juli at få en uventet ekstraregning på deres netkøb.

Derfor skruer Toldstyrelsen op for vejledningen med en oplysningskampagne på sociale medier og tv.

»Det er rigtig ærgerligt at stå med en ekstraregning, hvis man tror man har gjort et godt køb. Det vil vi gerne hjælpe forbrugerne med at undgå, og derfor skruer vi nu op for vejledningen. Jeg vil også opfordre til at tjekke hjemmesiden undgåprischok.dk, før man sætter sig foran computeren og gør sit næste netkøb,« fortæller Annette Høve Nielsen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen og leder for de toldere, der kontrollerer de tusindvis af pakker, som hver dag lander i Københavns Lufthavn

Alle nuværende bestillinger kan påvirkes

Selvom reglerne først træder i kraft den 1. juli 2021, er det allerede nu en god ide at overveje, om man synes, at handlen er moms og et gebyr til transportøren værd.

Ifølge rundspørgen spiller usikkerhed om uventede ekstraomkostninger ind, når danskerne shopper på nettet. Dertil kommer, at varerne ifølge Annette Høve Nielsen kan være længe undervejs.

»Vi ved, at der kan gå nogle uger, fra man har bestilt, til man modtager sin pakke, og hvis pakken først ankommer efter 1. juli, skal man betale efter de nye regler,« siger hun.

EU: Der skal betales moms på alle varekøb

Fra 1. juli 2021 bliver det dyrere at købe billige varer uden for EU. EU har nemlig besluttet, at der skal betales moms af alle varer, der bliver købt i lande uden for EU.

I dag gælder der en bagatelgrænse, hvor varer under 80 kroner er fritaget for moms, men med de nye momsregler fjernes den.

Det betyder, at der kommer ekstra udgifter oven i prisen, når du køber billige varer på nettet i lande uden for EU.

Høretelefoner til 40 kroner ender på 200

Fra 1. juli 2021 er du ikke længere fritaget for at betale moms, når du køber varer under 80 kroner fra et land uden for EU.

Varer købt uden for EU tillægges 25 procent moms. Derudover kommer der et transportørgebyr, oven i prisen, som typisk er på mellem 150-250 kroner.

Et priseksempel kunne være, hvis for eksempel Anne betaler 40 kroner (inklusive fragt) for et par høretelefoner i en kinesisk netbutik såsom Wish.

Når hun modtager sine høretelefoner, ender den samlede pris på 200 kroner, fordi hun også skal betale moms og et gebyr til transportøren.

Priseksempel på høretelefoner:

  • Pris med fragt: 40 kroner
  • Moms: 10 kroner
  • Told: 0 kroner
  • Transportørgebyr: 150 kroner
  • Den samlede pris: 200 kroner.

Læs mere på: undgåprischok.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Ijeab / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.