Sådan stemmer du til Europa-Parlamentsvalget

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – På søndag skal du huske at stemme korrekt, hvis din stemme skal være gyldig, og det gør ikke noget, hvis du mangler dit valgkort.

Smileys og hjerter på stemmesedlen eller et kryds sat med guldtusch kan betyde, at din stemme bliver ugyldig ved Europa-Parlamentsvalget på søndag. Det skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Krydset på stemmesedlen kan være enten et “X” eller et “+”

Hvis du vil have, at din stemme skal tælle med ved Europa-Parlamentsvalget på søndag den 26. maj 2019, skal du sikre dig, at din stemme ikke bliver ugyldig.

Når du møder op på valgstedet, skal du først aflevere dit valgkort til valglisteføreren, der så krydser dig af på valglisten. Derefter får du udleveret din stemmeseddel.

Hvis du ved en fejl har glemt dit valgkort, kan du alligevel godt få lov til at stemme, hvis du har husket legitimation såsom kørekort, pas eller sundhedskort.

Find valgsteder i Slagelse på: slagelse.dk.

Herefter går du ind i stemmeboksen med din stemmeseddel. Det er herinde, du skal sætte krydset. Du må kun sætte ét kryds på stemmesedlen, og krydset skal sættes i afkrydsningsrubrikken til venstre for den kandidat eller det parti, du vil stemme på. Du må ikke sætte krydset uden for rubrikken, og du må heller ikke skravere eller fylde den helt ud.

Et kryds kan være et “X” eller et “+”. Du må ikke tegne en smiley eller et hjerte, skrive et bogstav eller lave en cirkel.

Læs også tema: Europa-Parlamentsvalget 2019.

Din stemme må ikke kunne genkendes ved optællingen

I Danmark har vi stemmehemmelighed, og det betyder, at din stemme ikke må kunne genkendes ved optællingen. Det er derfor vigtigt, at din stemmeseddel ikke får et særpræg. Så bliver den nemlig ugyldig og tæller ikke med. Du må derfor heller ikke tegne på stemmesedlen eller skrive navnet på den kandidat eller det parti, du vil stemme på.

Læs også: Kandidatlister til EP-valg 2019 er klar.

Du kan bruge den blyant, røde kuglepen eller lidt tykkere sorte pen, der i forvejen ligger i stemmeboksen. Du må også gerne tage din egen blyant eller kuglepen med. Men reglen om særpræg betyder, at du ikke må sætte krydset med en særlig genkendelig pen som for eksempel en glimmertusch.

Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du få en ny stemmeseddel af en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen. Men det kan du selvfølgelig kun, hvis du ikke allerede har lagt din stemmeseddel i stemmekassen.

Når du har sat krydset på din stemmeseddel, folder du stemmesedlen sammen, så man ikke kan se dit kryds. Så går du ud af stemmeboksen og putter stemmesedlen i stemmekassen.

Læs også: Undersøgelse af partiledernes skærmtid på TV.

Alternativt kan du deltage i demokratiet med en blank stemme

Du kan også stemme blankt, hvis du ikke ønsker at stemme på nogen af de kandidater eller partier, der står på stemmesedlen. Så skal du blot putte stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den.

Dermed bliver stemmen ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i den samlede valgdeltagelse. Blanke stemmer bliver også opgjort for sig.

Øverst: Paul Henri Spaak-bygningen (EU). (Foto: Europa-Parlamentet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.