Undersøgelse af partiledernes skærmtid på TV

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – SDU: Lars Løkke er mest på TV, men blå blok går alligevel tilbage. Isabella Arendt Laursen (KD), Uffe Elbæk (ALT), Pernille Vermund (NB) og Rasmus Paludan (SK) ligger i midten af feltet med 4 timer hver.

Vælgerne har set mest til Lars Løkke Rasmussen på TV i de første 14 dage af valgkampen, viser en opgørelse fra SDU over partiledernes skærmtid. Det skriver SDU (Syddansk Universitet) i en pressemeddelelse.

Mediernes Forsknings- og Innovationscenter har kortlagt 14 dage

Kampen om Folketingets mandater raser på fuldt tryk. Også på TV hvor partiledere som Lars Løkke Rasmussen, Pernille Skipper, Rasmus Paludan og Pia Olsen Dyhr forsøger at overbevise vælgerne om, hvor de skal sætte krydset den 5. juni 2019.

Derfor har Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet kortlagt, hvor lang tid partilederne har fået på TV under de første 14 dage af valgkampen. Filip Wallberg og Lars Damgaard Nielsen, begge journalistiske lektorer, har stået for dataindsamlingen og analysen af datamaterialet.

»Vi har foretaget dataindsamlingen, da vi mener, at det er relevant at undersøge, hvor meget skærmtid de enkelte partiledere får på tv. Selvom seertal svinger, så er TV fortsat et vigtigt vindue til vælgerne for partilederne,« fortæller Lars Damgaard Nielsen og fortsætter:

»Vores tilgang er ikke, at skærmtid nødvendigvis skal fordeles ligeligt mellem alle partilederne, for både DR og TV2 skal selvfølgelig prioritere deres redaktionelle dækning efter journalistiske principper. Men en systematisk analyse kan dokumentere redaktionelle slagsider. Og de er relevante at kende. For både journalister, politikere, forskere og vores journaliststuderende på Center for Journalistik, som Mediernes Forsknings- og Innovationscenter hører under.«

Computer arbejde med ansigtsgenkendelse 24 timer i døgnet

Analysen er foretaget systematisk med et computersystem, der er udviklet på SDU. Systemet overvåger fire TV-kanaler døgnet rundt og foretager automatisk ansigtsgenkendelse på indholdet.

»Det er et nyskabende system, som vi har udviklet. For man har ikke tidligere systematisk overvåget og registreret partiledernes skærmtid i det omfang, som vi nu gør. Tidligere blev dataindsamlingen i udgangspunktet foretaget manuelt, og det begrænsede naturligvis mulighederne markant. Men vi har automatiseret dataindsamlingen, så DR1, DR2, TV2 og TV2 News overvåges døgnet rundt,« fortæller Filip Wallberg.

Filip Wallberg og Lars Damgaard Nielsens analyse viser, hvor stor eksponering partilederne har opnået i de første 14 dage af valgkampen, og en partileder ligger klart i front.

Statsministeren får mest skærmtid på DR1, DR2, TV2 og TV2 News

Lars Løkke Rasmussen er ubetinget den partileder, der har fået mest skærmtid på tværs af DR1, DR2, TV2 og TV2 News. I løbet af valgkampens første to uger har de fire kanaler vist Lars Løkke Rasmussens ansigt i sammenlagt 20 timer, mens Mette Frederiksens ansigt er blevet vist i 12 timer.

Forskellen på partilederne hos Venstre og Socialdemokratiet er markant, og forskellen blev grundlagt i de første dage af valgkampen, hvor Mette Frederiksen lå syg. Men forskellen cementeres samtidig for hver dag, der går. Kun tre dage er Mette Frederiksens ansigt blevet vist mere end Lars Løkke Rasmussens ansigt.

Skærmtid er nødvendigvis ikke godt for en partileder. Blå blok går generelt tilbage, og Lars Løkke Rasmussens Venstre står ifølge flere meningsmålinger til at miste to procentpoint af stemmerne. Skærmtid er altså ikke entydigt positivt for en partileder.

Dykker man længere ned i datamaterialet, så er fordelingen mellem de 13 opstillingsberettigede partier følgende:

 1. Lars Løkke Rasmussen, Venstre: 20 timer
 2. Mette Frederiksen, Socialdemokratiet: 12 timer
 3. Anders Samuelsen, Liberal Alliance: 6 timer
 4. Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti: 5 timer
 5. Pia Olsen Dyhr, SF: 5 timer
 6. Isabella Arendt Laursen, Kristendemokraterne: 4 timer
 7. Uffe Elbæk, Alternativet: 4 timer
 8. Pernille Vermund, Nye Borgerlige: 4 timer
 9. Rasmus Paludan, Stram Kurs: 4 timer
 10. Morten Østergaard, Radikale Venstre: 3 timer
 11. Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti, 3 timer
 12. Pernille Skipper, Enhedslisten: 3 timer
 13. Stig Grenov, Kristendemokraterne: 1 time
 14. Klaus Riskær, Klaus Riskær: 1 time.

Læs også: Folketingsvalg 2019 (med kandidater fra Slagelse-kredsen).

Kristendemokraterne har to partiledere med, da Stig Grenov overlod rollen som partileder til Isabella Arendt Laursen den 13. maj 2019. Derfor er data om Stig Grenov opgjort frem til og med den 13/5 og Isabella Arendt Laursen fra og med den 13. maj 2019.

Det er værd at bemærke, at Morten Østergaard, Søren Pape Poulsen og Pernille Skipper – alle fra etablerede partier – har opnået mindre skærmtid end nye partiledere som Isabella Arendt Laursen, Pernille Vermund og Rasmus Paludan.

Se interaktiv graf med samlet skærmtid for alle partiledere i minutter på: public.flourish.studio.

Se interaktiv graf med skærmtid pr. dag i sekunder for partiledere på: public.flourish.studio.

Automatiseret ansigtsgenkendelse bliver stadig bedre

Systemet er fortsat nyt, og automatiseret ansigtsgenkendelse bliver stadig bedre og bedre, og derfor opfordrer Lars Damgaard Nielsen og Filip Wallberg til, at man ser på tendenser frem for detaljerne i analysen.

»Systemet begår fejl, og det er vi er meget åbne omkring. For eksempel er det ikke altid muligt at genkende et ansigt i tv, da tv til tider vælger at vise ansigter på en måde, så vores computersystem ikke kan genkende ansigtet. Derfor fokuserer vi på de overordnede tendenser, og vi håber, at andre vil gøre det samme,« uddyber Filip Wallberg.

Når folketingsvalget er overstået, vil Lars Damgaard Nielsen og Filip Wallberg igen foretage en analyse af datamaterialet, som computersystemet har indsamlet.

Øverst: Analyse. (Grafik: SDU). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.