Rod i haven hjælper biodiversiteten

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Artiklen er opdateret for 5 år siden.

Zand.News – Du kan hjælpe naturen ved at lade de nedfaldne blade og kviste ligge og ved at lade rodehjørnet være rodehjørne.

Efterår betyder nedfaldne blade og kviste i de danske haver. Selv om det er fristende at samle det sammen og fjerne det fra haven, bør haveejere lade det ligge.

Dermed kan solsorte og insekter få gavn af det. Det skriver Dyrenes Beskyttelse.

De nedfaldne blade skaber et spisekammer for solsorten

Det er blevet efterår, og de danske haveejere oplever i disse dage, at deres græsplæne bliver dækket til af nedfaldne blade og kviste.

For mange er det et irritationsmoment, der skal af vejen, men det forhindrer dyrelivet i at kunne opholde sig i haven, hvis man fjerner blade og kviste fra jorden.

»Mange haveejere bander over de nedfaldne blade, fordi det betyder arbejde med at rode dem sammen og få dem væk i sække. Men bladene skal slet ikke væk. Bladene fungerer som lune dyner for insekter og andre smådyr og skaber derfor et fantastisk spisekammer for solsorten, som er afhængig af at kunne gå og vende blade og rode efter insekter under dem,« fortæller Michael Carlsen, der biolog i Dyrenes Beskyttelse, og fortsætter:

»De isolerende blade er et oplagt skjulested for biller, edderkopper, bænkebidere og andre smådyr. Når solsorten skal finde føde, kan den gå på opdagelse i bladene og finde en masse lækkerier.«

Dit rodehjørne med ragelse er dyrenes paradis

Mange haveejere har typisk en brændestabel eller en bunke med mursten stående i et hjørne af haven, hvor plæneklipperen og riven ikke kan nå hen. De steder er guld værd for dyrene, og biodiversiteten får lov at blomstre, fordi man netop ikke forstyrrer området.

»Måske har man rester af mursten liggende, fra dengang huset blev bygget, eller de sidste teglsten fra da taget blev skiftet flere år tilbage. Men det gør slet ikke noget, for det er et paradis for bænkebidere, skovsnegle og larver,« siger Michael Carlsen.

Så hvis man gerne vil være en dyre- og biodiversitetsvenlig haveejer, må man tage en beslutning om, hvor de nedfaldne blade og kviste skal samles og stå uberørt. Jo mere opryddet en have er, jo mere artsfattig er den også.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Dyrenes Beskyttelse). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.