Rapporter om mæslinger flere steder i landet

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Sundhedsstyrelsen: »Jo flere danskere, der er vaccineret, jo lavere er risikoen for, at de tager mæslinger med sig hjem fra en rejse eller smitter for eksempel små børn, der ikke er gamle nok til selv at blive vaccineret.«

De sidste par uger har der været flere rapporter om tilfælde af mæslinger flere steder i landet. I mindst et af tilfældene har der været tale om en dansker, som er blevet smittet under ferie i udlandet, mens andre kan være blevet smittet herhjemme. I alle tilfældene har der været tale om voksne mennesker.

Alle voksne kan få en gratis vaccination mod mæslinger

Sundhedsstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at voksne har mulighed for at få en gratis vaccine mod mæslinger, hvis de ikke allerede er vaccineret eller har haft sygdommen. Dette tilbud blev indført sidste år i april.

Tilbuddet retter sig mod personer, der ikke allerede er immune over for mæslinger – det vil sige, enten ved at de har haft sygdommen eller er blevet vaccinerede mod sygdommen.

»Jo flere danskere, der er vaccineret, jo lavere er risikoen«

»Vi vil gerne have, folk er opmærksomme på, om de kunne have behov for at blive vaccineret mod mæslinger,« siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

»Jo flere danskere, der er vaccineret, jo lavere er risikoen for, at de tager mæslinger med sig hjem fra en rejse eller smitter for eksempel små børn, der ikke er gamle nok til selv at blive vaccineret.«

Baggrunden for det gratis tilbud er, at der ofte ses følgesygdomme ved mæslinger som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan der opstå alvorlige komplikationer som hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade og i værste fald død.

Inden mæslingevaccinen blev indført, var mæslinger meget udbredt i Danmark, og man forventer derfor, at alle danskere, som er født før 1974, allerede har haft sygdommen og derfor ikke kan blive smittet igen. Mæslinger er elimineret i Danmark, men i kraftig stigning i Europa.

WHO erklærede i 2017 mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder, at sygdommen ikke vil kunne sprede sig i landet, og at udbrud hurtigt kan blive bragt under kontrol. Antallet af tilfælde af mæslinger i Europa er imidlertid vokset de seneste år, og USA har også set udbrud af mæslinger i den senere tid. Muligheden for at blive smittet ved rejser er dermed blevet større.

Børn bør får MFR-vaccination, når de er 15 måneder og 4 år

Du kan blive vaccineret hos din læge, eller på en privat vaccinationsklinik i forbindelse med rejser. Som voksen skal man kun vaccineres én gang, og vaccinen gives i form af MFR-vaccination, der beskytter mod både mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Børn der har fulgt børnevaccinationsprogrammet, er naturligvis beskyttet mod mæslingesmitte, men er man forælder til et barn, som endnu ikke er vaccineret, vil det være en god ide at kontakte egen læge og få en tid til vaccination.

Anbefalingen er, at små børn får deres første MFR-vaccination, når de er 15 måneder, og den anden, når de er 4 år.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Andriano CZ / iStock). RK.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.