Politiet skærper spirituskontrollen i juletiden

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Mange tror, at julefrokosterne er aflyst på grund af COVID-19, men det afholder ikke politiet fra at holde øje med bilisterne. Derfor starter politiets traditionelle julekontrol i morgen torsdag den 26. november.

Slutningen af november og hele december er sæson for julefrokoster landet over. Og selvom mange julefrokoster er aflyst på grund af coronasituationen er politiet stadig på gaden og udfører målrettet kontrol mod spirituskørsel.

Fokus er de store julefrokostdage, men også søndage

I morgen torsdag den 26. november 2020 starter politiets traditionelle landsdækkende spirituskontroller i trafikken forud for julen.

Politiets fokus og kontroller vil især blive rettet mod de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage i ugerne op til jul.

Der vil også blive udført kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus aftenen forinden.

I hele uge 50 (fra mandag den 30. november) indgår kontrollerne i det fælleseuropæiske færdselspolitisamarbejde Roadpol.

Herudover vil politiet gennemføre målrettede spirituskontroller 1. og 2. juledag hvor julefrokosterne typisk står i familiens tegn.

Ud over spirituspåvirkning vil der også ske kontrol af, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Over 400 bilister blev sigtet for spirituskørsel i 2019

Ved de tilsvarende julespirituskontroller i 2019 blev i alt 413 bilister sigtet for spirituskørsel og 511 for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.

Derudover blev der registreret 78 trafikulykker, hvor spiritus kan have været en medvirkende årsag til ulykken samt 17 ulykker, hvor føreren blev mistænkt for kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

»Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra, men på trods af det ser vi stadigtrafikanter, der ikke har forstået budskabet,« siger Christian Berthelsen, der er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

»Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre.«

Nogle julefrokoster afholdes stadig i mindre format

Mange julefrokoster er aflyst på grund af coronasituationen, men det afholder ikke politiet fra at være på gaden og kontrollere bilisterne.

»Mange store julefrokoster er aflyst i år, men nogle afholdes dog stadig i mindre format, hvorfor vi stadig kan risikere at nogle sætter bag rattet i påvirket tilstand,« siger Christian Berthelsen og fortsætter:

»Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, også selvom det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.«

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.