Madspildsgrupper kan få besøg af Fødevarestyrelsen

Artiklen er opdateret for 10 måneder siden.

Zand.News – »Vi har behov for at have en god dialog med de virksomheder, som donerer overskudmad, for det er stadig en relativt ny aktivitet. Uanset om man køber sin mad i supermarkedet eller får den gratis, så er det et krav, at forbrugerne skal kunne stole på, at man ikke bliver syg af den,« lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Dyre dagligvarer får efterspørgslen på doneret overskudsmad til at stige. Men donorerne har også pligt til at efterleve kravene til fødevaresikkerhed, så modtagerne ikke bliver syge af maden. Derfor kommer Fødevarestyrelsen på stikprøvekontrol hos donorer og sælgere af overskudsmad. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Forebygger madspild og hjælper medborgere

“Stop madspild”, “Overskudsmad” og “Gratis mad” med videre. Du er sikkert stødt på en Facebookgruppe eller en hjemmeside med en lignende titel, som indsamler overskudsmad for at donere eller sælge den til forbrugere i lokalområdet.

Donorerne er alt fra private ildsjæle til veldrevne organisationer, der har kastet sig ind i kampen mod madspild.

»Det er positivt, at så mange ildsjæle engagerer sig i at forebygge madspild og samtidig hjælper medborgere med en presset pengepung,« siger Ulrich Pinstrup, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Forbrugerne skal altid kunne stole på fødevarer

Inden de laver en aftale med et supermarked og opretter en Facebookgruppe, er det vigtigt, at de har styr på reglerne for fødevaresikkerhed. Det er også vigtigt, at de undersøger, hvornår man skal registrere sig som virksomhed hos Fødevarestyrelsen.

»Vi har behov for at have en god dialog med de virksomheder, som donerer overskudmad, for det er stadig en relativt ny aktivitet. Uanset om man køber sin mad i supermarkedet eller får den gratis, så er det et krav, at forbrugerne skal kunne stole på, at man ikke bliver syg af den,« siger Ulrich Pinstrup og fortsætter:

»De fleste donorer af overskudsmad er veldrevne og har styr på hygiejne, sporbarhed og allergenmærkning, men vi ser også, at nogle har brug for vejledning om bl.a. temperaturer, hygiejne og opbevaring.«

Madspild må ikke gå ud over fødevaresikkerheden

Fødevarestyrelsens kommende stikprøvekontroller er rettet mod registrerede virksomheder, som modtager overskudsmad, for eksempel fra et supermarked, for at donere eller sælge maden videre.

»Vi bakker helhjertet op om at reducere madspild, og er løbende i dialog med madspildsorganisationer og detailhandlen om, hvordan man kan redde maden, uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Der er også hjælp at hente på vores hjemmeside om madspild med vejledninger, som skal gøre det lettere for virksomhederne at forstå reglerne,« siger Ulrich Pinstrup.

Stikprøvekontrollerne bliver gennemført som en kampagne, der løber i perioden 1. august til 31. oktober 2023.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Vejaa / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.