Ild og brand blandt de unge i køkkenet

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – De unge lever et udsat liv i køkkenet i december. De glemmer at slukke ovn og kogeplader, når de snakker med gæsterne. Samtidig har de letantændeligt julepynt tæt på ovnen og komfuret.

Unge mellem 18-29 år lever livet farligere end resten af befolkningen, når det kommer til brand og brandrisiko.

Særligt i køkkenet i december, hvor størstedelen af boligbrande opstår, er unge udsat. Det skriver If Skadeforsikring i en pressemeddelelse.

Overraskende og bekymrende tendens blandt unge

En undersøgelse som analyseinstituttet Yougov har foretaget for If Skadeforsikring viser, at unge mellem 18-29 år i markant større omfang end den øvrige befolkning, har oplevet situationer, hvor der er opstået brand eller nærbrand i deres bolig.

Samtidig er de den aldersgruppe, som har mindst brandsikkerheds­udstyr i boligen.

»Det overraskende og særligt bekymrende er, at det er på alle parametre i undersøgelsen, at unge skiller sig ud. Både med deres oplevelser med brand eller nærbrand i boligen, i deres syn på brandsikkerhed og ved mindre sikkerhedsudstyr i hjemmet, er deres livsstil mere risikobetonet,« siger kommunikationschef hos If, Birgitte Ringbæk.

Manglende erfaring med ild og gløder i køkkenet

Birgitte Ringbæk vurderer, at årsagerne til, at unge skiller sig ud, skal findes i livsstil, men også i erfaringer.

»Har man én gang oplevet at en ting, man har lagt på komfur eller kogeplader pludselig er antændt af gløder eller ild, så gør man det sjældent igen. Det samme gælder hvis mad er brændt så meget på, at der næsten er gået ild i gryden, så er man typisk mere opmærksom fremadrettet,« siger kommunikationschefen.

Hele 26 procent af unge mellem 18-29 år har, i følge undersøgelsen, én eller flere gange oplevet, at der i forbindelse med madlavning er opstået brand eller været overhængende fare herfor. Blandt danskere over 40 år har kun cirka 16 procent samme oplevelser.

Hertil kommer, at mange unge bor i etageejendomme, hvor 56 procent af “uforsigtighedsbrandene” opstår i køkkener, fremgår det af Beredskabsstyrelsens 2018-rapport “Brandårsager – i privat beboelse”.

Unge bager og laver mad sammen med gæsterne

Næsten fire ud af fem unge (79 procent) svarer, at de laver mad eller bager sammen med gæster hjemme hos dem selv i julemåneden. I aldersgruppen over 60 år er det kun 54 procent, der julebager og laver mad med gæster.

De ændrede rutiner og større trængsel i køkkenet, udgør i sig selv en risiko. Man bliver lettere distraheret, og derved øges risikoen for at glemme at slukke ovn og kogeplader – eller at nogen lægger ting ovenpå eller for tæt på for eksempel kogepladerne.

Også når det kommer til julepynt tæt på kogeplader og ovn, er unge mere udsatte. 12 procent svarer, at de har julepynt tæt på ovn og komfur, hvor det let kan antændes af gløder eller ild. I aldersgruppen 40 år og opefter svarer kun 3 procent, at de har julepynt tæt ved komfur og ovn.

Kun 15 procent af de unge tjekker deres røgalarm

Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at december er den måned på året, hvor der opstår flest brande i danske hjem, og at størstedelen af brandene sker i køkkenet. Ifølge Yougov-undersøgelsen er hver tredje dansker ikke ekstra opmærksom på brandrisiko i julemåneden.

Knap to ud tre unge har røgalarm i deres bolig. Næsten 30 procent af den samlede befolkning tjekker deres røgalarm halvårligt eller oftere, men kun 15 procent af de unge husker det. 8 procent af de unge svarer, at de aldrig tjekker om røgalarmen virker.

If foreslår at få talt med de unge i julen om der eventuelt skal indkøbes sikkerhedsudstyr til boligen.

»Hvis man mangler en lille omsorgsfuld gave til den unge julevært, kan en pulverslukker eller en røgalarm være oplagt at medbringe. Både når det gælder røgalarm, brandslukker og brandtæpper er der faktisk flere i den unge aldersgruppe, der overvejer at anskaffe sig udstyr end i befolkningen som helhed,« siger Birgitte Ringbæk fra If.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Marcos Calvo / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.