I dag kan du købe fyrværkeri – men husk sikkerheden

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Fra i dag kan du købe fyrværkeri, men du må først skyde det af fra den 27. december. Husk sikkerheden. Sidste år kom 254 personer på skadestuen.

Fra i dag, lørdag den 15. december 2018, kan du lovligt købe fyrværkeri i Danmark. Men du må først skyde fyrværkeriet af fra den 27. december 2018 og frem til og med den 1. januar 2019.

Raketter og batterier kan give alvorlige skader

Hvert år kommer mange børn, unge og voksne til skade på grund af fyrværkeri, enten fordi de selv skyder fyrværkeri af eller fordi de er tilskuere. Ved nytåret 2017-2018 endte 254 personer på skadestuen efter en fyrværkeriulykke i dagene omkring nytår.

Ifølge Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital er det raketter og batterier, som giver de alvorlige skader, og det er oftest yngre mænd, det går galt for.

Mange af dem har ikke husket beskyttelsesbrillerne, og ofte holder de heller ikke tilstrækkelig afstand, når de selv bruger fyrværkeriet eller er tilskuere. Der er også en del, der kommer til skade, fordi de har haft ulovligt fyrværkeri i hænderne.

Kampagnerne er især rettet mod børn og yngre mænd

Sikkerhedsstyrelsen søsætter i dag en række kampagner, som især er rettet mod børn og yngre mænd, som er dem, der oftest kommer til skade med fyrværkeri.

Ud over den årlige landsdækkende skolekampagne har Sikkerhedsstyrelsen i år lavet et samarbejde med to meget populære Youtubere, Alexander Husum og Niki Topgaard.

Der kommer også et nationalt geofilter og linse på Snapchat, hvor danskere i nytårsdøgnet kan sende hilsener til hinanden med beskyttelsesbriller og nedtælling til nytår.

En anden markant kampagne i år er en film, hvor unge mænd udsættes for en fyrværkeriulykke i 5D, hvor man ved brug af VR-briller og fysiske effekter ser, hører, føler, lugter og smager sig gennem nytårsaften.

»Selv om antallet af fyrværkeriulykker i Danmark er faldet markant over de seneste 20 år, er det stadig meget vigtigt for os at guide danskerne til at undgå ulykker. Derfor bruger vi mange ressourcer på at hjælpe både børn og voksne til at omgås fyrværkeri sikkert,« siger Jan Møller Mikkelsen, der er vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen.

Husk at passe på dig selv og tilskuerne

  • Brug altid sikkerhedsbriller. Risikoen for alvorlige øjenskader falder markant, når du bruger sikkerhedsbriller. Så på med brillerne, uanset om du fyrer af eller er tilskuer.
  • Hold afstand og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet. På alt godkendt fyrværkeri kan du læse, hvilken sikkerhedsafstand du skal holde til fyrværkeriet, når du affyrer eller er tilskuer.
  • Brug kun godkendt fyrværkeri. Ulovligt fyrværkeri er farligt, uanset om det er købt eller hjemmelavet. Se efter CE-mærke på fyrværkeriet og en dansk brugsanvisning. Det er ulovligt at købe fyrværkeri fra udenlandske webbutikker eller tage det med fra udlandet til Danmark.
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. Når du skal affyre fyrværkeriet, skal du følge brugsanvisningen. Hold aldrig det tændte fyrværkeri i hånden.
  • Gå aldrig tilbage til en fuser. Fyrværkeri, der ikke er blevet antændt i første forsøg, kan gå af, når du mindst venter det, så lad den ligge, til du er sikker på, at der ikke er gløder tilbage. Sørg for, at fuseren bliver fjernet, så der ikke er andre, der kommer til skade, hvis de prøver at antænde den.

Husk reglerne om afstand til bygninger med videre

  • Du må ikke bruge raketter tættere på bygningsåbninger, for eksempel døre, end ti meter.
  • Du skal være mindst 100 meter væk fra brandbar bevoksning, bygninger med stråtag eller brændestabler, høstakke og lignende.
  • Hvis du vil skyde raketter af, skal afstanden være mindst 200 meter.
  • Hvis det blæser, bliver alle afstandskravene dobbelt så store.
  • Vil du bruge fyrværkeri i nærheden af landbrug, en hundekennel eller en mark med dyr, skal du holde mindst 100 meters afstand.

Fotograf: Ændringer i vores CMS har med medført, at fotokrediteringer mellem den 6. og 19. december 2019 er forkerte.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.