Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.
Zand.News – Lys med censorer vil være med til at forstyrre tyven i sit arbejde, ligesom gode solide låse på døre og vinduer og eventuelt dobbelte låse på døren vil gøre det dobbelt så besværligt for tyven at bryde ind. En ekstra lås på døren eller en haspe på vinduet kan også gøre en stor forskel. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem antallet af indbrud, og hvor svært det er for tyven at komme ind.
Julen er forbundet med en masse gode traditioner, men desværre også en dårlig en af slagsen. Mens vi spiser julemad og danser om juletræet, har indbrudstyvene travlt med at tømme efterladte hjem. Der er dog meget, man kan gøre for at forebygge indbrud. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
Julen er højsæson for indbrud i private hjem
Julen står for døren, med alt hvad det indebærer af hyggelige arrangementer med familie og venner. Desværre er den mørke tid også højsæson for indbrud i private hjem. Selvom antallet af indbrud er faldet de seneste år, er der dog stadig en risiko for, at man kommer hjem til en gennemrodet bolig.
»De seneste tre år har vist et rekord lavt antal indmeldelser om indbrud i private hjem i julen. Noget kan tilskrives Corona-pandemien, hvor vi ikke kunne rejse, men i 2022 var alle rejse-restriktioner fjernet, og alligevel registrerede vi kun 660 anmeldelser om indbrud, hvilket er det laveste antal registrerede anmeldelser nogensinde«, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Koncernkommunikation og uddyber:
»Forhåbentlig kan det tilskrives, at vi er blevet bedre til at sikre vores hjem, og indbrudstyvene dermed har fået sværere vilkår at arbejde under. Dog er vi ikke i mål, for 660 anmeldelser er 660 for mange, og derfor opfordrer vi fortsat til, at man sikrer sin bolig på bedst mulig måde.«
I juledagene kan indbrudstyvene hurtigt spotte de efterladte hjem, men det kan undgås, hvis man benytter de råd og virkemidler, som man har til rådighed, hvor flere af dem er enkle og effektive.
Husk at passe på hinandens hjem og huse
Langt de fleste indbrudstyve foretrækker at operere i det skjulte og i ly af mørket, hvor høje hække og træer kan være med til at give tyven bedre betingelser for at holde sig skjult. Det handler derfor om at gøre arbejdsbetingelserne ringere for tyven ved at holde hækken lav og få hjemmet til at se beboet ud, også når man ikke er hjemme.
Derudover er det en god idé at tilmelde sig Det Kriminalpræventive Råds ordning Nabohjælp, der via en app sørger for at naboer kan skrive sammen og hjælpe hinanden med at holde øjne og ører åbne i nabolaget
»Godt nabosamarbejde er et af de mest effektive midler mod indbrud. Skal du rejse væk i juledagene, kan du for eksempel bruge Nabohjælps app til at aftale feriehjælp med din nabo, så de kan holde lidt ekstra øje med dit hjem og måske flytte lidt rundt på havemøblerne, parkere en bil i indkørslen eller på anden vis skabe liv og tilstedeværelse. Uforudsigelighed og risikoen for at blive set er det værste, en indbrudstyv ved,« siger Julie Kofoed, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden står bag.
Sådan forebygger du indbrud i dit eget hjem
Der er flere ting, man kan gøre for at beskytte sit hjem bedst muligt. Lys med censorer vil være med til at forstyrre tyven i sit arbejde, ligesom gode solide låse på døre og vinduer og eventuelt dobbelte låse på døren vil gøre det dobbelt så besværligt for tyven at bryde ind. En ekstra lås på døren eller en haspe på vinduet kan også gøre en stor forskel. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem antallet af indbrud, og hvor svært det er for tyven at komme ind. Jo sværere det er at være indbrudstyv, jo færre indbrud bliver der kort sagt begået.
Derfor er det så vigtigt, at man ved, hvad man skal gøre for at gøre livet surt for indbrudstyven. Du kan for eksempel gøre følgende:
- Bliv nabohjælper, læs mere på: Nabohjælp: Nabohjælp – fordi rare mennesker virker bedst.
- Jo flere i lokalområdet, der holder øje med, hvad der sker, og som hilser på de folk, der færdes på vejen, jo mindre sjovt synes tyven, det er.
- Anvend eksempelvis tænd/sluk-ure indendørs når mørket falder på, således ser hjemmet beboet ud.
- Brug eventuelt censor-styret lys udenfor og klip hækken, så naboerne kan se, hvad der foregår. Tyve vil helst arbejde i det skjulte.
- Gode døre, vinduer og låse. Jo sværere for tyven, jo bedre. Jo mere tyven skal arbejde for at komme ind, jo længere tid tager det, og jo mere vil det larme.
- Ring 1-1-4, hvis du ser noget. Ring til politiet, hvis du ser eller hører noget mistænkeligt. Dine observationer kan hjælpe vores efterforskning.
- Undgå at købe ting, hvis du har mistanke om at de er stjålne. Hvis ingen køber hælervarer, så forsvinder markedet for indbrudstyvene. Opdager man et igangværende indbrud så ring 1-1-2.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Rigspolitiet). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.