Forbruget af alkoholfri øl stiger markant

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Zand.News – Der er godt nyt til folk, som foretrækker alkoholfri øl. Prisen stiger nemlig langsommere end almindelig øl.

Husstandene bruger flere penge end nogensinde på alkoholfri øl. Samtidig stiger prisen langsommere end for eksempel pilsner. Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Flere skifter alkohol ud med alkoholfri øl

Nu er vi godt i gang med sommeren, selvom der kommer lidt regn, og for mange er sommermånederne blandt andet lig med grillmad og lange lyse sommeraftener med drinks i haven eller ude i byen. Samtidig er sommeren også den tid på året, hvor flest bliver sigtet for spirituskørsel.

Flere lader dog til at være begyndt med at skifte den alkoholholdige øl ud med en alkoholfri version. Fra 2011 til 2021 er husstandenes gennemsnitlige forbrug på øl med lavt alkoholindhold (under 1 procent) seksdoblet fra 8 kroner til 46 kroner. Det viser tal fra Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse.

Alkoholfri øl må indeholde op til 0,5 procent alkohol og er derfor med i denne kategori. En almindelig pilsner har typisk 4-5 procent alkohol.

»Husstandene bruger langt flere penge på øl med lavt alkoholindhold end tidligere, viser vores forbrugsundersøgelse. De seneste år er udbuddet af alkoholfri øl blevet betydeligt større end tidligere. Det er formentlig også en grund til, at danskerne køber flere af denne slags øl,« siger Solange Lohmann Rasmussen, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Tallene om danskernes forbrug af øl og vin er fra Forbrugsundersøgelsen, der er en årlig stikprøveundersøgelse foretaget af Danmarks Statistik. Data hviler på et glidende gennemsnit af to års stikprøver. Det vil sige, at data fra for eksempel Forbrugsundersøgelsen i 2021 består af data indsamlet i henholdsvis 2020 og 2021, hvor data fra 2020 bliver pris- og mængdeomregnet til 2021-niveau

Der er lavere inflation i de alkoholfrie øl

Mens udgifterne til alkoholfri øl og øl med lavt alkoholindhold steg fra 2011 til 2021, steg prisen mindre end priserne for andet øl. Fra 2011 til 2021 steg priserne på øl med under 1 procent alkohol således 1,7 procent, mens pilsner- og guldøl steg 3,0 procent.

Specialøl har også fundet vej til danskerne

Det er ikke kun øl uden eller med lavt alkoholindhold, der i højere grad dukker op fra nye og etablerede bryggerier på supermarkedshylder, menukort og i danskernes forbrug. Også specialøl har fundet vej ind i de danske køleskabe og på barer.

Fra 2011 til 2021 er det gennemsnitlige forbrug pr. husstand af “andre alkoholholdige øl”, hvilket blandt andet dækker specialøl, steget fra 14 kroner til 234 kroner pr. husstand, viser Forbrugsundersøgelsen.

I samme periode er forbrugsudgiften til pilsner- og guldøl faldet fra 1.159 kroner pr. husstand til 960 kroner pr. husstand. Forbrugsudgiften til både specialøl og alkoholfri øl ligger dermed stadig langt under forbrugsudgiften til pilsner- og guldøl. Men lægger man forbrugsudgiften til pilsner- og guldøl sammen med den på andre alkoholholdige øl, giver det nogenlunde det samme niveau i 2021 som i 2011.

Det indikerer, at forbrugsudgiften på øl er det samme, men at specialøl erstatter noget af forbruget på de mere klassiske øl. Det kan også ses i salget af alkoholholdig øl generelt, hvilket ligger på samme niveau i både 2021 og 2022 som i 2011.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Abruellmann / Pixabay). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.