Er din redningsvest klar til sæsonen?

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – »Hvis du ikke tjekker din redningsvest regelmæssigt, giver den falsk tryghed,« siger Søsportens Sikkerhedsråd.

Hvis du ikke har tjekket din redningsvest ved sæsonstart i år, er det på høje tid at gøre det. Det tager kun få minutter, og det kan redde dit liv.

Det skriver SejlSikkert, Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden i en fælles pressemeddelelse.

God regel at gennemgå vesten ved sæsonstart

En redningsvest skal tjekkes mindst én gang om året, så du er sikker på, at den virker, som den skal, hvis du skulle falde i vandet.

Søsportens Sikkerhedsråd anslår, at cirka hver 10. selvoppustelige redningsvest, som er i brug, er defekt.

Langt de fleste redningsveste, som bruges i dag, er oppustelige veste. Bruger du ofte din vest, kan det for eksempel slide på opdriftsblæren, som bliver utæt. Hvis du har opbevaret vesten forkert i løbet af vinteren, kan den automatik, som udløser vesten, være defekt.

Derfor er det en god regel at gennemgå vesten ved sæsonstart og igen i løbet af sæsonen, lyder det fra Søsportens Sikkerhedsråd.

Læs også: Fem personer reddes op af civil motorbåd.

»Hvis du ikke tjekker din redningsvest regelmæssigt, giver den falsk tryghed. Når du går vesten igennem, opdager du, hvis gaspatronen er defekt, eller der er andre dele, som er udtjent,« siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:

»Det er også vigtigt at tage stilling til, om bæreevnen stadig passer til dig og din besætnings vægt, og mindst lige så vigtigt er det, at du tager vesten på, når du bevæger dig ud på vandet, for ellers gør den ingen gavn.«

»Når du har været på din sidste tur om efteråret og pakker dit grej sammen, bør du tømme båden og opbevare redningsvesten og dit øvrige sikkerhedsudstyr derhjemme. Så får udstyret ikke fugt, der kan ødelægge eller reducere holdbarheden,« tilføjer han.

Husk også at tjekke alt det øvrige sikkerhedsudstyr

Godt en fjerdedel af alle uheld og assistancetilfælde for fritidssejlere og fritidsfiskere skyldes motorstop og simple fejl ved udstyret.

Derfor er det en god idé at have en grundig tjekliste til båd og grej, som kan bruges, hver gang du skal på vandet.

Tjek også nødraketter, VHF-radio og alt det andet udstyr, for udløbsdatoen kan være overskredet eller batterierne kan være flade.

Gå din sikkerhedsline og badestige efter for slid, og se efter om, du har lækpropper i de nødvendige størrelser på lager.

Øverst: Pressefoto. (Foto: SejlSikkert, Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.