Reglerne for lattergas strammes op

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Det bliver forbudt at sælge lattergaspatroner til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private. Samtidig bliver det forbudt at sælge patronerne i butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter.

Stadig flere unge mennesker misbruger lattergas som rusmiddel. Derfor har Folketinget i dag besluttet at stramme reglerne på området. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Flere og flere unge misbruger lattergas som rusmiddel

Lattergaspatroner på gader og stræder er blevet et udbredt fænomen i Danmark, fordi flere og flere unge misbruger lattergas og bruger det som et rusmiddel.

Bare på årets første fem måneder har Giftlinjen fået 48 henvendelser på danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag. Sidste år var tallet 62 for hele året.

Det vil regeringen sætte en stopper for, og derfor har Folketinget i dag vedtaget en ny lov, der gør det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år, at sælge mere end to patroner ad gangen til private, og derudover forbydes butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, at sælge lattergas.

Mange unge kender ikke konsekvenserne af lattergas

»Lattergas kan være livsfarligt, og derfor er det afgørende for regeringen, at vi hurtigst muligt får bremset det misbrug af lattergas som rusmiddel, vi kan se blandt vores unge mennesker i Danmark. Personligt forstår jeg godt de forældre, der er bekymrede, for mange af de unge ved slet og ret ikke, hvilke enorme konsekvenser det kan have,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (V).

»Det vil selvfølgelig fortsat være muligt at købe lattergas, når det skal bruges i køkkenet, men i dag får vi begrænset salget til børn og unge, der udsætter sig selv for livsfare ved at bruge lattergas til andet end det, det er tiltænkt. Det er jeg utrolig glad for,« tilføjer Simon Kollerup.

Politisk aftale om indgreb mod misbrug af lattergas

Lovforslaget følger op på den politiske aftale om indgreb mod misbrug af lattergas, der blev indgået den 21. januar mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

De nye regler for salg af lattergas træder i kraft den 10. juni 2020. Regeringen har desuden afsat 3,1 millioner kroner til Sikkerhedsstyrelsen til håndhævelse af de nye regler.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Corinne Poleij / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.