Drop muldvarpejagten og undgå flere jordbunker

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – »Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen,« siger biolog.

Fra september begynder den årlige højsæson for muldvarpejagt, fordi haveejere bliver generet af muldvarpeskud. Men jagten på de små gravere giver bare flere jordbunker i haven. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Når en ene muldvarp forsvinder, kommer der en ny

På denne tid af året skyder det op med muldvarpeskud i landets haver og på marker, og de frustrerede haveejere opsætter ofte fælder for at slippe af med den lille graver. Dette kan dog føre til endnu flere muldvarpeskud i haven.

»Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder,« siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger eller udbedrer sit gangsystem. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen og danner de såkaldte muldvarpeskud.

Den mest dyrevenlige vej er at lade muldvarpen grave

Muldvarpeskud opstår næsten kun så længe, muldvarpen udvider eller udbedrer sit gangsystem. Derfor er den sikreste og mest dyrevenlige vej til en have fri for muldvarpeskud at lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde.

»Lader man muldvarpen være, er der mange muldvarpeskud, når den flytter ind, men kort tid efter, vil der være meget få,« forklarer Michael Carlsen og fortsætter:

»Muldvarpe er nemlig territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen.«

Derfor lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, at man lader muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde og herefter udjævner de få muldvarpeskud, der indimellem dukker op.

Øverst: Det nytter ikke at gå på muldvarpejagt i haven, for der kommer bare en ny muldvarp og laver nye gange under jorden. (Foto: Dyrenes Beskyttelse / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.