400 legebørn sluppet fri på Gerlev

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Artiklen er opdateret for 5 år siden.

Slagelse.News – »Jeg ser børn og forældre, der ikke altid har været vant til at lege med hinanden. Jeg ser grin og fnis, og jeg ser en skeptiker blive overbevist om, at det her leg, det kan da noget,« siger forstanderen på Gerlev.

Lørdagens Legefestival i Gerlev Legepark gik med sol i øjnene og smil på læben for de mange besøgende. Mens nogle slog sig ned med madkurven ved søen, prøvede andre kræfter med lege som “Tyren i det røde hav” og “Grænsekamp”.

»Hvad er det?« spørger en lille pige utålmodigt sin bedstefar. Han går i gang med at læse legebeskrivelsen. Inden han overhovedet er nået igennem den første linje, er pigen allerede i gang med sin egen version af legen.

Han kigger frem og tilbage mellem beskrivelsen og den lille pige, og tager så en hurtig beslutning om at glemme reglerne og lege med på sit barnebarns leg.

Det er blevet lørdag i Gerlev Legepark, og firehundrede børn, voksne, unge og pensionister har netop taget hul på den første version af Legefestivalen – Leg for livet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Legefestivalen. (Foto: Gerlev Idrætshøjskole).

50 forskellige spil samt masser af lege og oplæg om leg

Bolde, kegler, hinkesten og stylter er pakket ud. En verden af gamle spil, nye lege, klatrevægge, balance-baner og meget mere venter de mange besøgende i Gerlev Legepark.

Legefestivalen er lavet som en markedsplads, hvor man kan gå rundt til et hav af forskellige aktiviteter.

Udover de 50 historiske spil, som altid er at finde i Legeparken, er der også arrangeret andre aktiviteter som boldlege, fangelege, parkourbane og oplæg om leg og legekultur.

Borgmesteren i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (S), var en af de mange, der havde fundet vej til Gerlev Legepark for at deltage i Legefestivalen med sit 3-årige barnebarn.

»Hver gang vi går hen til et nyt spil, så skal hun se, hvad er det, og hvad er det. Den der glæde, den er jo fantastisk. Man kan se den hele vejen rundt,« fortæller John Dyrby og fortsætter:

»Det der med, at der er nogle ting, som forstyrrer os lidt: Hvad er det? Og hvad kan de bruges til? Og hvordan gør vi det her? Det er bare lækkert, det er fedt!«

Artiklen fortsætter efter billedet.

Legefestivalen. (Foto: Gerlev Idrætshøjskole).

»I legen mødes man på tværs af alder, køn og etnicitet«

I en tid hvor mobiler, tablets, fjernsyn og computere er blevet en stor del af vores hverdag, kan det være svært at finde tid til at være nærværende sammen. Spørger man Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev, er det netop det, som legen kan.

»Leg skaber grin og glæde og forbinder mennesker – på tværs af alder, sociale og kulturelle forskelligheder. Fysisk leg forankrer mennesket i nuet, i kroppen, i nærværet og samværet og bygger samtidig bro til kultur-historiske rødder,« forklarer Tania Dethlefsen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Samtidig kan legen også nedbryde barriere mellem mennesker og bringe dem sammen om et fælles mål – at grine og have det sjovt sammen. Som medarrangør af Legefestivalen er det netop det, som Ilir Shkoz, chef for den boligsociale helhedsplan, En Fælles Indsats, synes, er den største succes ved dagen.

»Vi i helhedsplanen arbejder til daglig med Slagelses udsatte boligområder. Vi arbejder med at nedbryde barrierer og fordomme og med at skabe ligeværdige møder mellem mennesker,« siger Ilir Shkozog fortsætter:

»Og det er netop dét, legen kan. I legen mødes man på tværs af alder, køn og etnicitet, og det er de færreste, der kan undgå at smile og grine, når man leger – selv når det er med mennesker, du aldrig har mødt før.«

Ambitionen er at skabe en landsdækkende legefestival

Mellem de firehundrede besøgende til Legefestivalen var der blandt andet familier, ægtepar, spejdere og pædagoger. Legefestivalen er for alle – store, små, unge og ældre. Og alle fik mulighed for at finde sit indre legebarn frem, uanset hvor langt det var pakket væk.

»Jeg ser børn og forældre, der ikke altid har været vant til at lege med hinanden. Jeg ser grin og fnis, og jeg ser en skeptiker blive overbevist om, at det her leg, det kan da noget. Mest af alt ser jeg en masse eksperimenteren, og dybest set er det jo også det, vi gerne vil med leg,« lyder det fra Tania Dethlefsen, som er forstander på Gerlev.

I de kommende år er det netop Tania Dethlefsens håb, at Gerlev kan lokke endnu flere til at eksperimentere med deres krop, deres bevægelser og med lege i alle mulige og umulige former.

Ambitionen er, at Lege-festivalen skal blive en landsdækkende festival, der placerer leg som en central kulturel værdi for mennesker og familier på tværs af køn, alder og etnicitet i alle kommuner i landet.

»Det er første år for Legefestivalen, som i år finder sted i Slagelse og her på Gerlev – men i de kommende år vil vi også invitere andre kommuner og aktører over hele Danmark til at være med,« forklarer Tania Dethlefsen.

På den måde kan man allerede nu glæde sig til næste år, hvor Legefestivalen vender tilbage.

I mellemtiden kan man prøve kræfter med legen i Gerlev Legepark, hvor der er åbent alle weekender frem til 20. oktober 2019 fra kl. 10-16. I efterårsferien kan man besøge parken alle dage i samme tidsrum.

Øverst: Legefestivalen er en del af Leg For Livet. (Foto: Gerlev Idrætshøjskole). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.