Beskytter du dig korrekt mod højt UV-indeks?

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – En undersøgelse viser, at flertallet ikke ved, at solbeskyttelse er en god ide, når indekset er på tre og derover.

Der er fuld knald på solen i disse dage, hvor meteorologerne varsler hedebølge og højt UV-indeks. UV-indekset kender næsten alle danskere.

Men ifølge en undersøgelse af danskernes solvaner ved flertallet ikke, at solbeskyttelse er en god ide, når indekset er på tre og derover. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Et mindretal kender til nødvendigheden af beskyttelse

»Vi kan se frem til en skyfri himmel, og UV-indekset vil komme op omkring seks.« Sådan lyder vejrudsigten over hele landet i disse dage.

Alle ved, hvad de kan forvente af en skyfri himmel, men det er ikke alle, som ved, hvordan UV-indekset skal tolkes.

Selvom ni ud af ti har hørt om UV-indekset, er det kun 26 procent af dem, der har hørt om det, som ved, at det er nødvendigt at beskytte sig i solen, når UV-indekset er tre og derover.

Beskyttelse er nødvendig ved et UV-indeks på tre eller over

UV-indekset kan bruges som et pejlemærke for, hvornår man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme.

Når UV-indekset har rundet de tre, er solbeskyttelse nødvendig, hvis du vil undgå solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt.

»Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Overskyet vejr er heller ingen garanti for, at man ikke bliver solskoldet, for UV-strålingen kan nemlig godt trænge igennem skyer,« siger Christine Behrens, senior projektleder hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, og fortsætter:

»UV-indekset fungerer som en slags termometer for UV-strålernes styrke, og er UV-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen.«

I Danmark kan UV-indekset højst blive syv på en sommerdag, mens UV-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15.

Solkampagnens tre gode solråd ved et højt UV-indeks

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne anbefaler, at du følger disse gode råd, når UV-indekset er 3 eller derover:

  • SKYGGE: Søg skygge – især midt på dagen, hvor solen er stærkest.
  • SOLHAT: Brug en bredskygget hat og tøj, der dækker overarme og lår. Almindeligt, tætvævet tøj giver en god beskyttelse.
  • SOLCREME: Brug solcreme der, hvor tøjet ikke dækker. Brug mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande med varmere klima end Danmark. En god huskeregel er: én krop – én håndfuld.

Derudover fraråder Solkampagnen al brug af solarium.

Få hjælp af appen UV-INDEKS i Danmark og sydpå

Uanset om sommerferien afholdes i Danmark eller sydpå, er det en rigtig god ide at downloade den gratis app “UV-INDEKS”. Her kan du nemlig tjekke den aktuelle UV-indeks-prognose på over en million lokationer i hele verden.

»Appen gør det nemmere at beskytte sig ordentligt i solen. Den fortæller dig, hvor stor en del af dagen, at UV-indekset er over tre. Hvis man vil en tur på stranden, kan det eksempelvis være en god ide at gøre det om formiddagen eller sidst på eftermiddagen, hvor solens stråling er mindre kraftig, og UV-indekset er lavere,« siger Christine Behrens.

Appen er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen og kan hentes gratis i App Store og Google Play.

UV-indekset og solbeskyttelse:

  • 0-3: Lav UV-intensitet – Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er kun nødvendig, hvis du har meget lys hud.
  • 3-6: Moderat intensitet – Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt mulig skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 6-8: Høj UV-intensitet – Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem kl. 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har mindst faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 8-10: Meget høj intensitet – Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 10+: Ekstrem UV-intensitet – Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt muligt inden døre mellem kl. 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du opholde dig i skyggen. Beskyt dig med tøj, hat, solbriller og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

Øverst: Husk skygge, solhat og solcreme. (Foto: Unsplash.com / Kræftens Bekæmpelse). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.