20 år med digitale sundhedsdata på sundhed.dk

Zand.News – »Det er en stor tilfredsstillelse at se, at det, vi troede på og førte ud i livet i 2003, stadig er noget, som danskerne efterspørger,« lyder det fra direktøren for sundhed-dk.

Her i december er det 20 år siden, der blev åbnet for den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk. Missionen dengang var at samle sundhedsdata ét sted og skabe én fælles indgang for både borgere og sundhedsfaglige. I dag kender 96 procent af danskerne til sundhed.dk, der indtil nu i 2023 har haft 57,9 millioner besøg. Det skriver sundhed.dk i en meddelelse.

Fælles indgang til for både borgere og personale

Danmark var foregangsland i 2003, da sundhed.dk så dagens lys for første gang. Ingen andre steder var det lykkedes at samle sundhedsdata og skabe én fælles indgang til sundhedsvæsenet for borgere og sundhedspersonale.

Det var det daværende Amtsrådsforeningen, der tog initiativ til oprettelse af en fælles offentlig sundhedsportal, og dermed banede vejen for, at danskerne for første gang fik direkte adgang til sundhedsvæsenet på nettet.

Det blev fejret med snoreklip af blandt andre daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og formanden for Amtsrådsforeningen Kristian Ebbensgaard, der sammen med direktøren Morten Elbæk Petersen bød velkommen til den nye portal med champagne i glassene.

Fra elektroniske prøvesvar til national infrastruktur

Allerede året efter – i 2004 – blev portalen udvidet med flere tilbud, som man kunne få adgang til ved hjælp af digital signatur. Det drejede sig blandt andet om elektronisk adgang til prøvesvar.

Siden er portalen vokset, og sundhed.dk-organisationen er i dag storleverandør af sundheds-it-løsninger, der understøtter det samlede danske sundhedsvæsen og hjælper både borgere og sundhedsfaglige i hverdagen.

Efter lanceringen i 2003 er der mindst fire gange om året blevet lanceret ny funktionalitet og nye tjenester, sundhed.dk er blevet gennemskrevet et par gange og har fået flere ansigtsløftninger, som har gjort, at portalen er fulgt med tiden – og behovet.

MinSundhed fra 2019 blev positioneret under cororna

I 2019 blev MinSundhed-appen udviklet, hvor brugerne fik mulighed for at tilgå en lang række af de samme løsninger som på portalen. Under corona-epidemien slog sundhed.dk og MinSundhed deres position som kritisk national infrastruktur fast.

I dag er 115 mennesker ansat hos sundhed.dk, og bare i år har der indtil udgangen af november været 57,9 mio. besøg på portalen og på appen MinSundhed. Appen er downloadet mere end 6 millioner gange og 96 procent af danskerne kender sundhed.dk.

Efterspørgslen og brugertilfredsheden er forsat i top

Borgerne har netop givet sundhed.dk topkarakter for andet år i træk i Rambølls årlige IT-undersøgelse, der blandt andet viser tilfredsheden med de store offentlige digitale servicetilbud.

»Det er en stor tilfredsstillelse at se, at det, vi troede på og førte ud i livet i 2003, stadig er noget, som danskerne efterspørger,« siger direktør Morten Elbæk Petersen, der har stået i spidsen for sundhed.dk i alle årene.

»En ting er, at vi har leveret løsninger, som der er brug for. Både i sundhedsvæsenet og hos borgerne. Men at vi efter 20 år fortsat kan score højt på brugertilfredsheden, gør mig virkelig stolt,« tilføjer han.

Udover tilfredse borgere har sundhed.dk gennem alle 20 år været med til at sætte Danmark på verdenskortet og gør det stadig. Den netop offentliggjorte OECD-rapport “Health at a Glance” placerer Danmark i top, hvad angår håndteringen af sundhedsdata og borgernes adgang til egne sundhedsdata.

Sundhed.dk er danskernes digitale indgang til sundhedsvæsenet. Her kan borgere logge ind og se deres egne sundhedsoplysninger, for eksempel laboratoriesvar, medicinoplysninger, journal fra sygehus og henvisninger. På samme måde kan sundhedsfaglige se sundhedsdata for borgere fra hele landet, som de har i behandling – på tværs af regioner, sygehuse, lægepraksisser og kommuner. På sundhed.dk kan man også finde vej til den nærmeste behandler og søger oplysninger om de kommunale sundhedstilbud, ligesom man kan læse om sygdomme og symptomer i Læge- og Patienthåndbogen.

Øverst: Skærmbillede. (Foto: sundhed.dk). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/r7tk