Frokost, SMS og videomøder i bilen

Artiklen er opdateret for 1 måned siden.

Zand.News – »Det kræver ens fulde opmærksomhed at køre på vejene, hvor få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser andre. Den slags ulykker ser vi desværre alt for ofte. Derfor bør man vente med at lede efter ting i handskerummet, holde videomødet og at skrive beskeder, indtil man holder ind til siden,« lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

Der foregår mange ting bag rattet, når bilisterne kører på vejene. Mange spiser og drikker, leder efter ting eller bruger håndholdt mobil. En aktuel kampagne og politikontrol sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Det kræver fuld opmærksomhed at køre bil

Over halvdelen af bilisterne spiser og drikker, når de kører bil, og hver femte leder efter ting i en taske eller et handskerum. 13 procent bruger håndholdt mobil til at tale eller skrive på, og 5 procent siger, at de holder telefon- eller videomøde, når de har foden på speederen.

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, hvor bilisterne er blevet spurgt, hvad de har lavet bag rattet inden for den seneste måned. Tallene offentliggøres i forbindelse med den landsdækkende kampagne “Kør Bil, når du kører bil”, som Rådet for Sikker Trafik og 60 kommuner står bag fra den 6. til 26. maj.

»Det kræver ens fulde opmærksomhed at køre på vejene, hvor få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser andre. Den slags ulykker ser vi desværre alt for ofte. Derfor bør man vente med at lede efter ting i handskerummet, holde videomødet og at skrive beskeder, indtil man holder ind til siden,« siger Lisbeth Sahl Bauditz, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Politiet holder øje med trafikanters adfærd

Politiet bakker op om kampagnens budskab om at køre bil, når man kører bil. I flere politikredse vil politiet derfor have øget fokus på uopmærksomhed i trafikken fra den 6.-17. maj.

Ulykkestal for de enkelte politikredse viser, at det er nødvendigt med fokus på området, da uopmærksomhed og manglende orientering koster liv i hele landet. Fyns Politi er en blandt flere politikredse, der sætter ind med kontrol.

»Uopmærksomhed er alt for ofte skyld i store og alvorlige ulykker, der koster liv eller skader mange mennesker. Derfor gennemfører vi målrettede kontroller med fokus på uopmærksomhed for at minde bilisterne om at køre bil, når de kører bil. På den måde kan trafikken blive mere tryg og sikker for os alle,« siger Sten Rosenlund Sørensen, der er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.

De 60 kommuner, der er med i kampagnen, sætter kampagneplakater med budskabet “Kør bil, når du kører bil” op langs vejene, og Rådet for Sikker Trafik sætter desuden 1.000 kampagneplakater langs statsvejene. Og det har en effekt.

Flere end seks ud af ti bilister, der har set plakaterne, svarer i en undersøgelse fra Epinion, at de skærper deres opmærksomhed på trafikken efter at have kørt forbi plakaterne. Kampagnen kan også ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier, i tv og på web-tv i løbet af maj.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/ik6