Fordele og ulemper ved at lease en bil til dit private hjem

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Der kan være mange forskellige fordel og ulemper, når man vælger at lease en bil til sit private hjem. Dertil kommer, at det måske ikke er nemt at gennemskue forskellige leasingkontrakter og at finde forskellige typer billån, mens man bevarer overblikket.

Tips og livsstilsstof (Slagelse Media) Du får derfor her to lister over eventuelle fordele og ulemper ved at lease en nye bil, som kan hjælpe dig igennem processen. Du kan se mere her #zandguide angående valg af leasingbiler.

Fordele ved at lease en bil:

  • Når du vælger at lease din bil, skal du ikke længere have ansvaret for garantien på bilen og service. Dette klarer leasingfirmaet nemlig for dig.
  • Når du vælger at investere dine penge hos en leasingforhandler i stedet for at købe en bil, er der oftere en langt lavere førstegangsbetaling (eller et eventuelt depositum), end du skal ligge hos en bilforhandler.
  • Når du har regnet på de antal kilometer, som du estimerer, at du kommer til at køre i din leasingbil, og du overholder den kontrakt i forhold til kilometertal, som du har skrevet under på, kender du dine månedlige omkostninger ned til den sidste krone. Dette giver et meget mere stabilt budget, end hvis du vælger at købe en bil selv.
  • Du er heller ikke længere selv bundet til at sælge bilen, skulle du ikke længere have brug for den. Du kan ganske simpelt aflevere bilen tilbage til leasingfirmaet, når din kontrakt udløber. Du skal dog huske, at hvis du afleverer din bil før din kontakt er udløbet, er standardperioden for en kontrakt på en leasingbil ofte er 11 måneder. Derefter kan du opsige bilen med blot en måneds varsel.
  • Er du helt vild med biler, er dette punkt noget for dig. Du får nemlig mulighed for at skifte bil oftere med en leasingbil, en du ville gøre, hvis du skulle købe den. Du får altså muligheden for at komme til at sidde bag rattet ved mange forskellige biler og finde din bilentusiast frem.
  • En anden fordel er, at du som oftest, hvis du har gennemlæst din kontrakt (også det med småt), kender alle dine udgifter til bilen, hver eneste måned. Dette kan som tidligere nævnt, hjælpe dig med at holde et stabilt budget.

Ulemper ved at lease en bil:

  • Det er en længere proces at forhandle en leasingkontrakt hjem, end det er at forhandle en købekontrakt på en bil hjem. Der er flere faldgruber involveret ved at lease, som du kan undgå ved at huske de ting, som du skal kigge efter i din kontrakt. Hvis det stadig er svært at overskue, kan det være en god ide at tage forskellige leasingeksperter med på råd, så du ikke bliver snydt.
  • Det kan være svært at forudse fremtiden. Der er altid mulighed for, at dine behov for bilen ændrer sig i forhold til flytning, arbejde, arbejdsløshed eller måske skilsmisse. Der kan også opstå andre årsager til, at du ikke længere har samme behov for bilen, som du havde, da du underskrev kontrakten. Det er derfor vigtigt at huske på, at du har underskrevet en kontrakt på måske 11 måneder, og at du først derefter kan opsige din kontrakt. Derefter, når du afleverer bilen tilbage, får du heller ikke dit førstegangsbeløb tilbage.
  • Der kan desværre ske ulykker, som resulterer i eventuelle skader på din leasingbil. Hvis disse ikke er udbedret, inden du aflevere bilen tilbage, eller hvis du vælger at aflevere bilen i en dårlig stand, kommer du til at stå med en regning. Dette kan godt gå hen og blive dyrt, og det er derfor vigtigt at huske, at forsikring på leasingbilen er din ven.
  • Den største og måske vigtigste ulempe i forhold til et valg af leasingbil er i form af over- og underkørte kilometer. Når du vælger at indgå en leasingaftale, så beslutter du dig for, hvor mange antal kilometer, som skal skrives ind i kontrakten. Du skal altså kunne forudse det behov af kilometer, som kommer til at have i løbet af de tre år, som kontrakten kommer til at løbe.
    Hvis du kører flere kilometer, end der er skrevet ind i din kontrakt, og som du har opgivet til leasingselskabet, kan det komme til at koste dyrt i forhold til ekstra afgifter, som bliver dyrere, end det egentlig ville have været, hvis du havde angivet det korrekte antal kilometer i forvejen. Hvis du kører færre kilometer, end du har indberettet til leasingselskabet, kan du gå hen og få tilbagebetalt de kilometer, som du har betalt for, men dette er ikke altid tilfældet.
    Det er derfor vigtigt, at du i forhandlingsprocessen gør dig klar over, hvad der kommer til at ske, hvis du ikke kører de antal kilometer, som havde forestillet dig. Dette skal du især gøre, hvis du har en forestilling om, at du har sat din estimering af kilometer i den høje ende, og du har en forventning om, at du ikke kommer til at køre dem alle ud.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Pressefoto). Bureau/red.

I samarbejde med
Bureau Kronberg

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.