Fem gode grunde til at være medlem af en a-kasse

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

For mange kan der være stor forvirring om, hvorfor man skal slutte sig til en a-kasse. Hvad er grunden til det, hvad gør det egentlig godt for, og er det ikke bare penge ud ad vinduet?

Tips og livsstilsstof (Slagelse Media) Specielt for studerende kan det være en god ide med en a-kasse, men de færreste kender faktisk grunden til det.

I denne artikel finder du fem gode grunde til, hvorfor du skal slutte dig til en a-kasse, og hvornår det er bedst at gøre det. Du kan få mere at vide om a-kasser her #zandguide.

Færdig med uddannelsen

Det tager flere år at færdiggøre en uddannelse, men en dag står man med beviset i hånden. Her skal man igen med at søge job, hvis man ikke har fundet det, inden studiet endte.

Dette kan for mange resultere i en ledighedsperiode, og det er i denne periode, hvor du ikke længere er berettiget til SU, at du har behov for en a-kasse. Med en a-kasse har du nemlig ret til økonomisk støtte, indtil du finder et arbejde.

Du skal melde dig ind et år, før din uddannelse ender, men denne indmeldelse er i de fleste a-kasser gratis, og du skal altså ikke betale for din a-kasse, før du er færdig med studiet. Dette er for at opnå de 12 måneders anciennitet i din a-kasse, som de kræver, for at du kan have ret til dine dagpenge.

Du har med denne indmeldelse ret til dagpenge, når du får dit bevis i hånden, og du skal altså ikke være bange for ikke at kunne betale dine regninger i din ledighedsperiode.

Kurser og efteruddannelser

Det er ikke udelukkende dagpenge og økonomisk støtte, som en a-kasse kan hjælpe dig med. En a-kasse kan også hjælpe dig i forhold til kurser, som ville være relevante for dit kommende eller nuværende arbejde.

Dette er for at blive ved med at bygge ovenpå dine kompetencer, så konstant kan holde dit CV optimeret og klar til en eventuel ledighedsperiode.

Du kan også komme på efteruddannelse gennem din a-kasse, som kan hjælpe dig med at bygge ovenpå det studie, som du allerede har afsluttet. Dette kan være i forhold til ændringer i dit erhverv, eller det kan være større fag, som kan fremme din karriere og din arbejdsglæde.

Ingen krav

Der er ikke noget retskrav om, at du skal være medlem af en a-kasse. Du kan sagtens have et arbejde, hvor du ikke er tilknyttet en a-kasse, men på mange arbejdspladser, er det set som en selvfølge, at du er indmeldt i en fagforening og en a-kasse.

Husk, at du ikke har ret til dagpenge, hvis du ikke er meldt ind i en a-kasse. Dermed kommer du på kontanthjælp, hvis du er arbejdsledig. Dette er en meget mindre sats end dagpenge, og du kommer derfor ikke til at have de samme midler, som hvis du havde været indmeldt i en a-kasse.

Der er ikke krav om, at du skal være indmeldt i en fagforening for at kunne være indmeldt i en a-kasse, og omvendt. Men mange fagforeninger har en a-kasse tilknyttet, som de henviser til, og det samme gælder for a-kasser.

Du kan med andre ord finde gode pakkeløsninger, som passer til dine behov på arbejdsmarkedet.

Fagområder

Når du står mellem valg af flere forskellige a-kasser, har du muligheden for at vælge den, som passer til dit erhverv. Der er nemlig skabt mange forskellige a-kasser og fagforeninger, som alle har til formål at specialisere sig i problemstillinger, som kan dukke op på de mange forskellige typer af erhvervsområder.

Det er ikke et krav på de specifikke arbejdspladser, at du melder dig ind i en bestemt fagforening. Dog er det tit god kutyme, at medarbejderne melder sig ind i den samme fagforening og a-kasse.

Dette giver en fælles front i forhold til eventuelle kampe om løn og arbejdsforhold på arbejdspladsen, og du kommer derfor ikke til at stå i klemt situation.

Hjælp og håndtering

En anden grund til at benytte sig af tilbuddet om at melde sig ind i en a-kasse kommer i form af hjælp og håndtering af eventuel efterløn og dagpenge ved ferier.

Du skal altså ikke være bange for at stå alene med de mange regler, som angår dagpenge og efterløn, da din a-kasse har eksperter på området til at kunne hjælpe dig.

Disse muligheder er inkluderet i den pris, som du giver for at være medlem af din a-kasse. Du kan med andre ord stille alle de spørgsmål, som du behøver for at få overblik over din situation i alt fra ferier til eventuel efterløn.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Lannyboy89 / Pixabay). Bureau/red.

I samarbejde med
Bureau Kronberg

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.