Stabat Mater af Pergolesis i Sct. Mikkels

(Artiklen er udgivet for omkring 1 år siden). 

Artiklen er opdateret for 7 måneder siden.

Slagelse.News – Den 1. april kl. 16 satser Sct. Mikkels Kirke i Slagelse halvdelen af årets koncertbudget på én enkelt koncert. Kirken har hyret to af Danmarks fineste operasangere. Dertil kommer NOVO Quartet, som består af fire unge himmelstormere fra Det kongelige danske Musikkonservatorie. Det hele bindes sammen af Sct. Mikkels Kantori under ledelse af kirkens organist og kantor Martin Legène Jensen.

»Vi har fået fat i to af Danmarks fineste operasangere og dertil NOVO Quartet, som består af fire unge himmelstormere fra Det kongelige danske Musikkonservatorie, der med deres kvartet vinder priser i kammermusik både i Danmark og i udlandet – og vi vil så gerne, at alle i Slagelse kigger forbi og hører denne enestående koncert,« lyder det fra organist og kantor Martin Legène Jensen i Sct. Mikkels.

Pergolesi er barokmusikkens svar på klassikkens Mozart

Værket, der skal opføres, er Giovanni Battista Pergolesis berømte “Stabat Mater” for to sangere, lille orkester og kor. Værket er en mini-opera om Jomfru Marias smertelige oplevelse ved sin søns død på korset Langfredag og Pergolesi er barokmusikkens svar på klassikkens Mozart.

Pergolesis døde ganske ung (26 år) ligesom Mozart, han skrev operaer ligesom Mozart og han skrev sit sidste og mest berømte værk (“Stabat Mater”) kort før sin død, ligesom Mozart skrev sit berømte Requiem kort for sin død – og som Mozart er også Pergolesi mester for den skønneste musik til både kendere og liebhavere.

Koncerten “Stabat Mater” af Pergolesis afholdes i Sct. Mikkels Kirke i Slagelse den 1. april kl. 16.00. Billetprisen er 125 kroner og købes via MobilePay på 231650.

Værket skildrer Jomfru Marias knusende smerte

Der findes få værker i den klassiske musiks enorme skatkammer, der er så elskede af såvel kendere og liebhavere, som Giovanni Battista Pergolesis “Stabat Mater”. Værket, som italieneren Pergolesi færdiggjorde kort før sin død af tuberkulose som kun 26-årig i 1736, for sopran- og altsolister og lille orkester skildrer Jomfru Marias knusende smerte ved sin søns død på korset og hører således til i passionstiden op til Påske.

»”Stabat Mater” i Pergolesis udgave opføres ved koncert i Sct. Mikkels Kirke i Slagelse lørdag den 1. april kl. 16 i en meget smuk udgave, og vi håber således at medvirke til at stemme publikums sind til gudstjenesterne Palmesøndag kl. 10, Skærtorsdag kl. 17 med fællesspisning, Langfredag kl. 16, Påskedag kl. 10 og 2. Påskedag kl. 10,« forklarer organist og kantor Martin Legène Jensen og fortsætter:

»Det giver passionstiden og påsken en helt særlig dimension at gå igennem gudstjenesterne med Pergolesis musik i ørerne og med et fokus på, hvordan Jesu lidelse og død måske blev oplevet af hans nærmeste – det er sanseligt, smerteligt og meget, meget stærkt.«

De medvirkende ved koncerten er de to operasangerinder Anna Carina Sundstedt (sopran) og Kristine Gether (alt) fra henholdsvis operaen i Odense og operaen i København, de unge fantastiske strygere i NOVO Quartet, som lige har vundet en meget, meget fin 1. pris i en international kammermusikkonkurrence i Tyskland samt medlemmer af Sct. Mikkels Kirkes Kantori under ledelse af kirkens organist, Martin Legène Jensen.

Nærmere info om værk, komponist, sangere og musikere

Anna Carina Sundstedt, sopran, privatuddannet i København samt ved mesterkurser i USA og Europa. Gennem 25 år har hun optrådt i store dele af Skandinavien og har etableret sig som en efterspurgt opera-, oratorie-, koncert- og ensemblesanger. Derudover har hun medvirket i tv-serien ”Lærkevej”.

I efteråret 22 sang Anna Carina rollen som Den Fremmede Prinsesse i Dvoraks opera Rusalka på Den Fynske Opera og er inviteret tilbage i 2023. Blandt hendes øvrige operaroller tæller Elle (La Voix Humaine), Nattens Dronning, Violetta, Rosina og Nedda. Hun har sunget sopranpartiet i storværker som Brahms Requiem, Händels Messias, Bachs passioner, Beethovens Missa Solemnis, Orffs Carmina Burana samt Mozarts Requiem & C-moll Messe. Som solist har hun desuden optrådt med DR Symfoniorkestret og flere øvrige skandinaviske landsdelsorkestre.

Kristine Gether, alt, er uddannet fra Det Kongelige Konservatorium i Haag, Holland med videre studier hos blandt andet Anna Larsson. Hun har medvirket som altsolist i talrige sammenhænge i særdeleshed indenfor den kirkemusikalske genre men også indenfor koncert, opera og moderne kompositions-musik og har optrådt over det meste af Europa, i Asien og i USA.

Senest har man kunnet opleve Kristine Gether som Moderen i Elverskud af N.W. Gades i blandt andet Ribe og Helsingør Domkirker og som altsolist i Rachmaninovs Vesper med DR KoncertKoret under ledelse af Bart van Reyn.

NOVO Quartetwww.novoquartet.com – er en helt ung dansk-polsk strygekvartet dannet i 2018. Musikerne mødte hinanden på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor de studerede hos professor Tim Frederiksen.

Strygekvarteten består af violinist Kaya Kato Møller, violinist Nikolai Vasili Nedergaard, violist Daniel Śledziński og cellist Signe Ebstrup Bitsch. De er ganske enkelt ægte stjerner på vej. Derfor har de allerede spillet i Kina, USA, Holland, Frankrig, Tyskland, Norge, Sverige og Grønland, hvor de har vundet mange priser.

Øverst: Stabat Mater af Pergolesis i Sct. Mikkels Kirke i Slagelse. (Collage: Sct. Mikkels Kirke og Slagelse Media). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.