Soldater fra Antvorskov advares mod russisk sexpionage

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

140 soldater fra Antvorskov Kaserne bliver instrueret i cyber-sikkerhed herunder hacking, fake news og “honey traps”. En honey trap er en attraktiv kvindelig spion, som udøver sexpionage ved at forføre soldater.

En “honey trap” fungerer ved, at den kvindelige spion kontakter soldaten i fritiden. Det kan ske uden for basen såsom i aftenlivet og mange andre steder, men det kan også ske på internettet. Formålet kan blandt andet være at lokke informationer ud af soldaten.

Oberstløjtnant fra Gardehusarregimentet på Antvorskov Kaserne, Steen Wegener, fortæller til DR Sjælland, at danske soldater ikke længere kan nøjes med kamptræning forud for en udsendelse. De danske soldater bliver også instrueret i cyber-sikkerhed såsom at tage sig i agt for “honey traps”.

“Det lyder meget spionagtigt med smukke piger, der vil forføre danske soldater og få dem til at røbe militære hemmeligheder, men risikoen er der. Så det har vi talt meget med soldaterne om, så de ved, at der nok er nogle, som vil prøve at smigre sig ind på dem,” forsætter oberstløjtnanten.

Fake news vender lokalbefolkning mod soldater

Cyber-sikkerhed omhandler også hacking og fake news såsom bagtalelser og chikanerier. Hensigten kan være at skab uro i lokalbefolkningen, som derpå vender sig imod soldaterne.

Det kan også være en soldat, som gør noget uhensigtsmæssigt, eller som opholder sig et uhensigtsmæssigt sted, der kan laves en historie om. Det er vanskeligere at tilbagevise fake news og rygter, hvis der er et gran af sandhed i dem.

“Det er en helt anden trussel, end da vi var i Irak og Afghanistan. Dernede risikerede vi at blive lemlæstet eller dræbt. Det er der ikke den store risiko for i Baltikum. Her skal vi passe på fake news og misinformation, som kan miskreditere hele vores operation,” sagde oberstløjtnanten til DR Nyheder tidligere på året.

Bredt flertal bag udsendelsen af danske soldater

Et bredt politisk flertal i Folketinget står bag udsendelsen af omkring 200 danske soldater til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Antvorskov Kaserne skal udsende omkring 140 soldater i 2018, og allerede den 10. januar bliver der sendt soldater af sted fra Roskilde Lufthavn.

“Med 200 soldater udsendt til den fremskudte tilstedeværelse, fire F-16 kampfly udsendt til Baltic Air Policing og vores bidrag til NATO’s genforsikrende tiltag, yder Danmark et markant bidrag til vores allieredes sikkerhed i Baltikum og Polen i 2018, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en tidligere pressemeddelelse.

Redaktionen ved ikke, om kvindelige soldater også bliver instrueret i at tage sig i agt for sexpionage.

Læs også: Soldater fra Antvorskov bevæbnes med tunge cybervåben

Modelfoto: Froukje Brouwer / iStock

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.