Pinsedag blev brugt på at samle andres skrald

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – I søndags brugte unge frivillige fra Ungdommens Røde Kors hele 6 timer på at rydde op i flere af Slagelses grønne områder. »Det burde ikke være nødvendigt,« siger initiativtageren. Se billederne her.

De fandt kondomer på legepladser, hundredvis af cigaretskodder, fyldte efterladte fyldte affaldssække og indkøbsvogne i naturen og meget andet skrald. Det blev til 11 store skraldesække. Det skriver Ungdommens Røde Kors i en pressemeddelelse.

Folk kastede med affald, mens der blev ryddet op

Det startede i sidste uge med, at 25-årige Christopher Trung Paulsen lavede et opslag på Facebook, hvor han søgte efter folk der var friske på at hjælpe med at rydde op i Slagelse Lystanlæg og omegn:

»Ugen tidligere valgte jeg at tage alene ned i Anlægget for at rydde op, og jeg kunne konstatere at det ikke var en opgave jeg effektivt kunne klare på egen hånd. Mest fordi der stadig var enkelte folk der kastede med skrald, selvom de godt kunne se at jeg var ved at rydde op,« siger Christopher Trung Paulsen med lidt ærgrelse i stemmen.

Et par dage efter var der blevet samlet et hold på fem frivillige unge, der alle tilfældigvis også var frivillige i Ungdommens Røde Kors.

Ungdommens Røde Kors i Slagelse står bag flere aktiviteter, som lokalområdets udsatte børn og unge har stor glæde af såsom Børnecaféen Pusterummet på Slagelse Sygehus, lektiecaféerne på Slagelse Bibliotek og i Korsør Kulturhus, mødestedet Plexus i Slagelse for unge voksne mellem 18-35 år, Børnemadklubben i Slagelse og meget andet.

De kontaktede Slagelse Kommune for at låne gribetange og handsker, og aftalte derefter at mødes i Slagelse Lystanlæg pinsedag kl. 13.

Christopher md flere på Fodsporet. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

Sjovt og hyggeligt, så to timers oprydning blev til seks

Det viste sig at være noget sjovere og mere hyggeligt end først anslået, og de unge endte derfor med at bruge hele 6 timer på at rydde op.

Simon og Kirsa ved svømmehallen. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

Oprydningen fortsatte fra Lystanlægget og op forbi svømmehallen til McDonalds, for derefter at gå langs Fodsporet til vejs ende. De unge sluttede med at tage vejen fra enden af Fodsporet, op forbi Selandia og hen til Bilka.

Oprydning ved svømmehallen. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

»Det var så god en tur. Man indser, hvor meget affald, der ligger de forkerte steder. Og det gør det kun sjovere, at man er flere,« fortæller en af de frivillige, den 23-årige Simon Rützou Klinting, der til daglig læser til kandidaten i International Virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet.

Kirsa og Simon ved McDonnald’s. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

Fandt ligefrem brugte kondomer midt på en legeplads

»Det var virkelig ulækkert at finde brugte kondomer midt på legepladsen i Lystanlægget, hvor børn færdes. Derudover fandt jeg blandt andet efterladte fyldte affaldssække i naturen, madaffald, hundredvis af cigaretskodder, efterladte strips og halve valgplakater, der lå og fløj rundt i blæsten,« siger Camilla Nielsen og fortsætter:

»Jeg er kommet til den erkendelse at der egentlig er vildt meget skrald i vores by. Selvom man måske tænker at man jo bare smider et enkelt cigaretskod, så er det jo rimelig mange skodder om dagen når man ganger det op med antallet af rygere. Vi fandt også fire indkøbsvogne, der var dumpet langs Fodsporet, hvor to af dem var dekoreret til sidste skoledag.«

Indkøbsvognene er blevet afleveret tilbage til rette ejermand.

Kirsa og Simon ved Selandia. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

Planlægger en større børnevenlig affaldsindsamling

»Det burde ikke være nødvendigt at vi skal ud og samle skrald for at holde vores fælles områder rene og nydelige. Nogen har jo smidt det skrald, og det burde de ikke gøre til at starte med. Det har alligevel været en megafed dag og er bestemt noget vi vil gøre igen,« siger Christopher Trung Paulsen og fortsætter:

»Hvis der er flere der melder sig, så kan vi lave en hel udflugt ud af det, hvor børnene også kan være med. Det vil selvfølgelig være med et noget mere børnevenligt sluttidspunkt, da seks timer godt kan være rimelig lang tid for de små.«

Hvis man ønsker at være med til en sådan affaldsindsamling, er man meget velkommen til at kontakte Christopher på urk-slagelse@urkmail.dk eller telefon 21 40 80 28.

Miki i Anlægget. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

Ungdommens Røde Kors i Slagelse er en frivillig organisation, der arbejder målrettet for visionen om et lokalsamfund, hvor alle børn og unge er noget særligt for nogen, og hvor ingen børn og unge savner positivt fællesskab. Deres fokus og drivkraft er altid viljen til at gøre en positiv forskel for andre, og de sætter altid det konkrete nærvær og mødet mellem mennesker i centrum.

Camilla, Simon og Miki i Anlægget. (Foto: Ungdommens Røde Kors).

Øverst: Fra venstre mod højre: Camilla Nielsen, Simon Rützou Klinting, Kirsa Hansen, Miki Hedengran og Christopher Trung Paulsen. Alle bor i Slagelse Kommune. (Foto: Ungdommens Røde Kors). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.