Hvad betyder valgforbund for et parti til byrådsvalget

(Artiklen er udgivet for omkring 7 år siden). 

Artiklen er opdateret for 7 år siden.

Et valgforbund er ikke et konkret samarbejde, men er et valgteknisk samarbejde mellem politiske partier (kandidatlister) ved blandt andet kommunalvalg og regionsvalg. Et valgforbund regnes som et samlet parti, når mandaterne fordeles i første omgang, og derfor kan partierne ligefrem miste eller vinde et mandat.

Det er muligt at lave valgforbund mellem partier (kandidatlister), som ikke har den samme bogstavbetegnelser på kandidatlisten og dermed på stemmesedlen. Der er ikke nogle betingelser om, at de skal stå hinanden nær eller have et særligt politisk samarbejde. Der kan være mange årsager til et valgteknisk samarbejde.

Den typiske forklaring på at indgå i et valgforbund er, at valgforbundets partier vil forhindre stemmespild. Et lille parti, der er tæt på ikke at komme ind, kan sikre sine vælgere, at deres stemmer ikke bliver spildt. Måske får det lille parti kun 1.000 stemmer, men det er ikke nok til en plads i byrådet, og dermed får det eller de andre partier i valgforbundet disse stemmer.

Partier kan miste et mandat i et valgforbund

Valgforbundet betragtes som en (1) liste ved beregning af mandaterne, og i visse tilfælde kan det faktisk betyde, at partierne i valgforbundet tilsammen får et mandat mere, fordi de er samlet i et valgforbund.

Der kan også ske det modsatte. I visse tilfælde kan et parti ligefrem miste et mandat, fordi det er i valgforbund. I værste fald kan det betyde, at partiet slet ikke blive stemt ind i byrådet eller regionsrådet.

Der er anmeldt følgende valgforbund til byrådsvalget i Slagelse Kommune:

  • Fair Balance og Det Konservative Folkeparti
  • Alternativet og Det Radikale Venstre
  • SF og Enhedslisten
  • Dansk Folkeparti og Venstre
  • Nye Borgerlige og Liberal Alliance
  • Socialdemokratiet, Kristendemokraterne og Tværfaglig Politisk Liste

Kandidatlister kan også lave listeforbund

Større kommuner kan have flere vælgerforeninger fra det samme parti, og disse kan indgå i et listeforbund med hinanden. Alle i listeforbundet skal have den samme bogstavbetegnelse. Et listeforbund minder om sideordnet opstilling, hvis hver kandidatliste kun har en kandidat. Redaktionen er ikke bekendt med, at der er indgået listeforbund i Slagelse Kommune.

Du kan finde relevante links og læse mere om regions- og byrådsvalg i Slagelse Kommune her.

Desuden kan du finde retningslinjerne for valg- og listeforbund på Indenrigsministeriets hjemmeside.

Foto (arkiv): Robert Davey / Freeimages

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *