Byrådskandidater opstilles sideordnet eller i bestemt rækkefølge

(Artiklen er udgivet for omkring 7 år siden). 

Artiklen er opdateret for 7 år siden.

Partierne kan opstille deres kandidater enten sideordnet eller i en bestemt rækkefølge (partiliste). De fleste partier vælger sideordnet (og nomineret) opstilling, men flere røde partier vælger bestemt rækkefølge.

Alle partier opstillede deres kandidater i bestemt rækkefølge indtil 1985, hvor valgloven blev ændret. I dag vælger de fleste partier at opstille kandidaterne sideordnet.

Her kan partierne vælge imellem alfabetisk opstilling, hvor kandidaterne er opstillet efter efternavn, og nomineret opstilling, hvor vælgerforeningen har besluttet rækkefølgen.

Ved nomineret opstilling er der en officiel spidskandidat, selvom kandidaterne er opstillet sideordnet, men valgsystemet er det samme ved både alfabetisk opstilling og nomineret opstilling.

Kandidaterne vælges i rækkefølge efter antallet af personlige stemmer. Det betyder, at stemmer på listen ikke får nogen betydning for udvælgelse af kandidaterne.

Der er en tendens til, at røde partier opstiller kandidater i en bestemt rækkefølge (partiliste). Det betyder, at vælgerforeningerne i disse partier har større indflydelse på, hvem der eventuelt bliver valgt end i andre partier, fordi mange vælger at stemme på listen frem for på en person.

I Slagelse Kommune har følgende partier besluttet at opstille kandidaterne i en bestemt rækkefølge:

  • Socialistisk Folkeparti
  • Kristendemokraterne
  • Enhedslisten
  • Alternativet

Du kan finde flere oplysninger samt links på: Regions- og kommunalvalg i Slagelse.

Foto (arkiv): Robert Kronberg / Slagelse Media

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *