Uvildige speciallæger har gennemgået alle patientforløb

Artiklen er opdateret for 11 måneder siden.

Zand.News – »Formålet med journalgennemgang har været at identificere og klage- og erstatningsvejlede patienter, hvor der er tvivl om, hvorvidt deres amputationer kunne have været undgået eller udskudt,« lyder det fra den lægefaglige koncerndirektør i Region Sjælland.

Region Sjællands undersøgelse af benamputerede patienters sygehusforløb er afsluttet. Uvildige speciallæger har gennemgået 1.993 patienters forløb, og 150 patienter er vejledt i at søge erstatning. Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

150 patienter er vejledt i at søge erstatning

Region Sjælland satte i maj gang i en undersøgelse af patientjournaler for benamputerede patienter fra perioden 15. juni 2013 til 31. december 2022. Region Sjælland har samarbejdet med Region Syddanmark om undersøgelsen.

Læs også: Ny aftale om erstatning efter benamputation.

I alt 1.993 patienter har fået deres patientforløb gennemgået af uvildige speciallæger. Heraf er 120 patienter frasorteret undervejs, da de er amputeret på grund af kræft eller ulykke. 150 patienter er vejledt i at klage og søge erstatning.

»Formålet med journalgennemgang har været at identificere og klage- og erstatningsvejlede patienter, hvor der er tvivl om, hvorvidt deres amputationer kunne have været undgået eller udskudt. Jeg er glad for, at vi er lykkedes med at gennemføre journalgennemgangen på kort tid, så patienterne hurtigere har mulighed for at gøre brug af journalgennemgangen til at klage eller søge erstatning,« siger lægefaglig koncerndirektør Jesper Gyllenborg.

Patienter har modtaget både brev og opkald

Patienter, der er klage- og erstatningsvejledt, er kontaktet løbende og kort efter, at den uvildige speciallæge har afsluttet gennemgangen.

I første omgang er der sendt et brev til de patienter, der er vejledt i at klage eller søge erstatning. Regionen har desuden forsøgt at kontakte disse patienter telefonisk for at give en uddybende forklaring.

Region Sjællands uvildige patientvejledere kan kontaktes på telefonnummer 70 15 50 01 mandag, tirsdag, onsdag og fredag i tidsrummet kl. 9.00-12.00. Patienter og pårørende kan på regionens hjemmeside få flere informationer om mulighederne for erstatning, og hvordan sagen kan rejses.

Region Sjælland er nu i gang med at orientere bobestyrere til afdøde patienter via brev. Der er en lille gruppe af de afdøde, hvor der ikke er blevet udpeget en bobestyrer efter deres død. Regionen forsøger nu med hjælp fra skifteretten at finde en løsning for den lille gruppe.

Patienterstatningen afgør erstatningssager

Det er alene Patienterstatningen, som afgør, om en borger har ret til erstatning. Hvor mange benamputerede patienter, der tilkendes erstatning, står først klart, når Patienterstatningen har afgjort alle anmeldte sager.

»Det er vigtigt at understrege, at alle patienter, uanset hvordan de uvildige speciallæger har vurderet patientforløbet, kan søge erstatning,« siger Jesper Gyllenborg.

Region Sjællands uvildige patientvejledere kan hjælpe med at klage eller søge erstatning.

Ny aftale om udvidet mulighed for erstatning

En ny aftale mellem regionerne og Patienterstatningen betyder, at en række benamputerede patienter får mulighed for at søge og opnå erstatning, selv om deres patientforløb er ramt af den lovmæssige forældelsesfrist på 10 år.

Med aftalen kan patienter, der efter 1. januar 2010 har fået amputeret et ben fra underben eller lårben af andre årsager end kræft eller en ulykke, få vurderet deres sag af Patienterstatningen, selv om der er gået mere end 10 år fra amputationen.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Sarawut Opkhonburi / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.