Kalkuner ved Ruds-Vedby med fugleinfluenza

Artiklen er opdateret for 4 måneder siden.

Zand.News – »Det er trist, at vi nu igen skal aflive tusindvis af dyr på grund af fugleinfluenza, vi har tidligere på ugen måttet aflive tre kalkunbesætninger med omkring 76.000 kalkuner i Slagelse-Skælskør-området. Det understreger, hvor vigtigt det er, at alle, som ejer fjerkræ, er opmærksomme på god smittebeskyttelse, og at Fødevarestyrelsens råd og regler efterleves,« lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har søndag oprettet smittebeskyttelseszoner og erklæret udbrud af fugleinfluenza i stor kalkunbesætning ved Ruds-Vedby i Sorø kommune. Besætningen med næsten 40.000 dyr bliver aflivet mandag. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Aflivning sker for at begrænse smitterisikoen

En kalkunbesætning med næsten 40.000 dyr ved Ruds-Vedby er smittet med smitsomme og meget dødelig fugleinfluenza. Det viser prøver fra døde kalkuner og høns, som Statens Serum Institut har analyseret søndag.

»Det er trist, at vi nu igen skal aflive tusindvis af dyr på grund af fugleinfluenza, vi har tidligere på ugen måttet aflive tre kalkunbesætninger med omkring 76.000 kalkuner i Slagelse-Skælskør-området. Det understreger, hvor vigtigt det er, at alle, som ejer fjerkræ, er opmærksomme på god smittebeskyttelse, og at Fødevarestyrelsens råd og regler efterleves,« siger veterinærchef Bente Holst fra VeterinærSyd i Fødevarestyrelsen.

Allerede i dag mandag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Det sker for at begrænse smitterisikoen. Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men er dødelig for fuglene.

To forskellige zoner skal inddæmme smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone på tre kilometer og en overvågningszone rundt om den smittede besætning på ti kilometer. Zonerne bliver oprettet for at begrænse risikoen for smittespredning.

I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.

Uden for restriktionszonen kan handel med æg, fjerkræ og fjerkrækød med de øvrige EU-lande fortsætte som hidtil. Lande uden for EU kan dog lukke for deres import af æg, fjerkræ og fjerkrækød.

Råd og regler om smitte med fugleinfluenza

Fødevarestyrelen hævede den 18. december 2023 trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra de vilde fugle til høj. Derfor blev der indført regler om, at tamfugle skal lukkes inde eller overdækkes. Formålet er at undgå, at vilde fugle smitter tamfuglene.

Indhegninger, der er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men ejerne skal holde dyrene indhegnet. Ejere af ande- og gåsebesætninger er også fritaget for kravet om overdækning, hvis de begrænser fuglenes udeareal og sikrer sig, at vilde fugle ikke kan lande i indhegningen. Foder og vandtrug skal overdækkes, så de vilde fugle ikke spiser og drikker med.

På grund af det forhøjede trusselsniveau forbyder Fødevarestyrelsen også dyrskuer og andre samlinger af fjerkræ og fugle i hele landet.

Vilde fugle spreder smitte på forskellig vis

Fugleinfluenza kan blive spredt via vilde fugle, fugleklatter og døde fugle, og blive slæbt med ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme ind i indhegningerne. Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man som minimum skifter og desinficerer fodtøj, inden man går ind til sine fjerkræ.

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge. Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen “Fugleinfluenza Tip”.

Øverst: Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner ved Ruds Vedby i en afstand af 10 kilometer og 3 kilometer fra den smittede kalkunbesætning. Inden for beskyttelseszonen gælder særlige til smittebeskyttelse og registrering af fjerkræ ligesom det er forbudt at flytte rundt på fjerkræ uden tilladelse. (Foto: Fødevarestyrelsen). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/xr77