Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Zand.News – Den tidligere underforvalter på Kragerup Gods forpagter 280 ha på Møn.
Hvad gør man, når man som ung landmand gerne vil ind i landbrugsbranchen, men som så mange andre unge ikke lige kan overtale banken til at købe og overtage et stort landbrug til et tocifret millionbeløb?
Ja, så gør man som planteavler Daniel Nøhr Andersen og bliver forpagter – og på den måde arbejder sig ind i branchen. Det er en løsning, som ejendomsmæglervirksomheden EDC Landbrug Poul Erik Bech har hjulpet med. Det har resulteret i både en glad sælger, køber og ikke mindst forpagter. Det skriver EDC i en pressemeddelelse.
Spændende landbrugsejendom på Møn
I efteråret 2020 havde EDC Landbrug Poul Erik Bech en spændende landbrugsejendom på Fanefjord Kirkevej ved Askeby på Møn til salg. Produktionsejendommen var sat til salg for 45 millioner kroner med 280 ha med gode driftsbygninger og en yderligere maskinpark til 5 millioner kroner.
Artiklen fortsætter under billedet.
»Vi har selvfølgelig flest “normale” sager, hvor det for eksempel er en nabo eller en fra området, som opkøber et produktionslandbrug for at udvide sin bedrift – eller nogle som ønsker at komme tættere på naturen og køber et fritidslandbrug. Men dette er en lidt alternativ sag med en speciel løsning. Her er vi virkelig på en spændende mægler- og rådgivningsopgave med at få enderne til at mødes,« siger Frank Poll, der er landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, og fortsætter:
»Derfor er det også ekstra tilfredsstillende, når det lykkedes at stå tilbage med en tilfreds sælger, hvor en udenlandsk investor køber landbrugsjorden. De ønskede ikke at eje bygningerne og havde samtidig brug for en forpagter til at drifte ejendommen. Det blev Daniel Nøhr Andersen en ung gut på 28 år, som er dygtig planteavler, der ender med at købe landbrugsejendommen og lave en langvarig forpagtningsaftale på jorden. På den måde kommer han i gang som selvstændig landmand. Det ender altså med at blive en super aftale for alle parter, hvor enderne mødes.«
Tidligere underforvalter på Kragerup Gods
Daniel Nøhr Andersen er uddannet agrarøkonom og købte sin første gård i 2017. Han har også været underforvalter på Kragerup Gods på Vestsjælland og arbejdet for Goodvalley i Rusland. Han er nu forpagter på en 280 ha planteavlsejendom på Møn og har forpagtet forældrenes planteavl.
»Jeg er født og opvokset på Møn cirka 10 km fra den til forpagtede ejendom. Jeg har altid arbejdet med landbrug og brænder virkeligt for det. Jeg ejer selv cirka 30 ha. og har nu forpagtet cirka 600 ha,« siger Daniel Nøhr Andersen og fortsætter:
»Mine forældre er i sidste halvdel af 50’erne, så det er for tidligt med et fuldt generationsskifte i familien. Derfor var en forpagterløsning også interessant internt i vores familie. Mine forældre har en svineproduktion, som beskæftiger dem fuldt ud i dag. Planteavlen bliver drevet konventionelt, med et bredt sædskifte bestående af: vinter-/vårhvede, maltbyg, sukkerroer, vinterraps og frøproduktion.«
Kræver kapital at starte som ung landmand
Der skal meget kapital til at eje sit ejet landbrug, hvilket selvfølgelig er svært at skaffe som ung landmand.
»Forpagtningsaftalen med Dansk Demetra er ideel for mig. Planen er at vækste med tiden i et sundt og fornuftigt tempo og udvikle virksomheden både med forpagtede og ejede arealer,« forklarer Daniel Nøhr Andersen og fortsætter:
»Jeg har en idé om, at jeg på sigt ejer cirka 50 procent og forpagter 50 procent. Vi har lavet en lang forpagtningsaftale på den nye ejendom, og jeg er ikke i tvivl om, at der fremadrettet kan blive fundet løsninger med Dansk Demetra som investor. Vi har et godt samarbejde, som kommer begge parter til gode.«
Fanefjord Kirkevej 41 på Møn er en god hovedejendom med 280 ha grundareal med gode driftsbygninger på 3.066 m2, boligarealet er på 173 m2 med en fantastisk natur og gode jagtmuligheder.
Øverst: Forpagter Daniel Nøhr Andersen. (Foto: EDC Landbrug Poul Erik Bech). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.