Vær din egen chef – tips til at lave din eget startup

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Mange drømmer om succes. Om det er i dit job, din sportsgren eller et tredje sted, hvor du gerne vil være den bedste, så er målet det samme – at være den bedste. Læs skribentens gode råd.

Tips og livsstilsstof (Slagelse Media) Hvis du går med drømmen om at starte din egen virksomhed i Slagelse, Korsør eller Skælskær, er succesdrømmen nok ikke mindre. Og muligheden for at blive den næste mastodont indenfor din branche er den største motivation, som du kan få.

Men, hvis du har en startup, skal du være klar over, at alle nystartede virksomheder er startet samme sted som dig – i en lille garage eller noget lignende, uden kunder eller penge. Du skal ikke lade dig slå ud af lidt modgang, for selv de største virksomheder er startet et sted lignende dit.

Hvis din drøm er at blive førende på dit marked, så læs med her, hvor du får mine råd og tips til, hvordan du skal bære dig ad, hvis din startup skal blive en succes.

Evaluér dig selv – Hvorfor vil du starte en virksomhed?

Lad os lægge ud med det mest basale spørgsmål: Hvorfor vil du gerne starte en virksomhed?

Brug dette spørgsmål til at dirigere dig i retning af at finde ud af, hvilken slags virksomhed du gerne vil have. Hvis du vil have flere penge, er det måske en idé at starte en mindre virksomhed ved siden af dit dagsjob. Hvis du vil have mere frihed, er det måske på tide at droppe dit dagsjob helt og prøve noget nyt.

Når du har fundet ud af, hvorfor du gerne vil starte din egen virksomhed, skal du til at spore dig ind på, hvilken slags virksomhed det skal være, og om du har det, der skal til for at få succes:

  • Hvilke evner har du?
  • Hvad er din passion?
  • Hvilke områder er du ekspert indenfor?

Vær helt ærlig overfor dig selv her. Disse svar lægger hele fundamentet for alt, hvad du foretager fremadrettet, så det er bedre at kende sandheden nu end senere.

Undersøg markedet, mens du udvikler din forretningsidé

Hvis du allerede har en fantastisk idé til din forretning, så tillykke! Men du burde stadig lige læse med her. Alt for mange iværksættere falder nemlig i fælden med at kigge for meget indad.

Selvom din idé er nyskabende, og dine venner og bekendte siger, at det er en fantastisk idé, er det virkelig vigtigt, at du undersøger markedet, inden du giver dig i kast med at få virksomheden op at stå.

Først og fremmest skal du være sikker på, at der ikke er andre på markedet, der gør det samme som dig – eller er tæt på at kunne det samme. Hvis der ikke er det, så find ud af hvorfor.

Forhåbentlig er det fordi der ikke er andre, der har fået ideen, og så kører du bare videre. Men du kan virkelig blive klogere her, hvis du undersøger markedet ordentligt – du kan også lære meget af at kigge nærmere på dine konkurrenter og, hvordan du kan gøre et bedre stykke arbejde end dem.

Et vildt forslag kunne være at åbne en lægepraksis i Slagelse Kommune. Hele Danmark mangler private lægepraksisser og med inventar fra Alfa Omega #zandguide er du allerede et godt stykke af vejen mod din egen lægepraksis. Det er heldigvis også andre forretningsmuligheder, hvis du ikke lige er speciallæge i almen medicin.

Udarbejd din forretningsplan og lav en god strategi

Når du har fået sporet dig ind på, hvad du vil lave i din virksomhed, er næste skridt at få det ned på papir. Her er det vigtigt at du er meget detaljeorienteret. Du skal vide, hvordan din virksomhed skal udvikle sig fra startup til etableret virksomhed.

Mere specifikt skal din forretningsplan indeholde følgende elementer:

  • Et navn. Det lyder meget nemmere end det er, så lad være bare at tage det første og det bedste, som du kommer på – få andres mening om det og tænk det godt igennem.
  • Resumé af din virksomhed. Du skal skrive et resumé af din virksomhed, som indeholder planen for, hvordan virksomheden vil udvikle sig og en beskrivelse af den industri, som du vil være i.
  • Markedsføringsstrategi. Din markedsføring er vanvittigt vigtig, når du har en startup. Det nytter ikke noget at have et produkt, som ingen kender til.
  • Konkurrentanalyse. Lige til højrebenet, så skal du kende til dine konkurrenter, så du ved, hvad du er oppe imod.
  • Finansieringsplan. Der skal penge til, så du skal have en plan for, hvordan hele virksomheden skal finansieres, så du har råd til at opnå alle dine mål.

Alle disse ting er både vigtige, så du er sikker på hele tiden at være “on-track”, men også, fordi den skal bruges til at præsentere din virksomhed for potentielle investorer og kunder.

Finansiering af din virksomhed ved at finde investorer

Penge er en vigtig faktor for startupvirksomheder. Uden penge er det svært at få fodfæste i de fleste brancher. Derfor skal du bruge din forretningsplan til at invitere investorer indenfor, hvis du ikke selv har pengene til det.

Hvis investorerne ikke er interesseret, og du ikke selv ligger inde med kapitalen, men er helt sikker på, at du har fat i en god idé, kan du med fordel låne pengene til at komme i gang med din forretning hos for eksempel Ikano Bank #zandguide.

Øverst: Genrefoto. (Foto: PR). Bureau/red.

I samarbejde med
Bureau Kronberg

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.