Udlejning gennem Airbnb kan give problemer

Zand.News – Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis udlejningen ikke er godkendt af udlejeren eller er i strid med boligforeningens regler.

Ikke alle boliger er egnet til korttidsudlejning, hvilket kan medføre udfordringer. Derfor har EjendomDanmark samlet en række nyttige råd om udlejning gennem Airbnb.

Stor efterspørgsel på korttidsudlejning af boliger

I sommerferien er der stor efterspørgsel på korttidsudlejning af boliger, og særligt Airbnb-platformen tilskynder danskere til at udleje deres boliger, når de selv drager afsted på ferie i Danmark eller under varmere himmelstrøg.

Men det kan få alvorlige konsekvenser, hvis udlejningen ikke er godkendt af udlejeren eller er i strid med boligforeningens regler.

Boligtypen har betydning ved korttidsudlejning

Efterspørgslen efter privat ferieboligudlejning er stigende i de senere år. Mange danske borgere vælger at udleje deres boliger gennem platforme som Airbnb, der muliggør kontakt og lejeaftaler for rejsende fra hele verden.

Ikke desto mindre er det vigtigt at være opmærksom på, at lovligheden af at udleje ens bolig gennem denne kanal kan variere afhængigt af boligtypen.

»Reglerne varierer afhængigt af, om du lejer din bolig, bor i en andelsboligforening eller ejer en lejlighed i en ejerforening. Derfor anbefaler vi kraftigt, at man altid undersøger om ens udlejer eller forening tillader korttidsudlejning,« siger Lena Hartmann, der er juridisk direktør i EjendomDanmark.

Er det lovligt at leje din bolig ud på kort sigt?

Hvis du bor i en lejebolig, er det afgørende at få forudgående tilladelse fra udlejeren. Som lejer skal du være særlig påpasselig med korttidsudlejning. For selv hvis du principielt godt må fremleje, betyder det ikke, at du gentagne gange kan udleje din bolig eller et værelse til turister hele sommeren.

I så fald kan udlejningen nemlig blive anset som erhvervsmæssig eller som hoteldrift og dermed falde udenfor fremlejeretten, og det kan have alvorlige konsekvenser. I værste tilfælde kan det føre til ophævelse af lejeaftalen og efterlade dig uden bolig.

I andelsboligforeninger er korttidsudlejning normalt ikke tilladt, medmindre det er specificeret i vedtægterne. For ejerlejligheder er præmissen omvendt. Det vil sige, at korttidsudlejning generelt er tilladt, medmindre der er specifikke forbud eller begrænsninger i vedtægterne. Det er i begge tilfælde vigtigt at undersøge om foreningens vedtægter tillader korttidsudlejning.

Ansvar, tilladelse og begrænsninger i ejendommen

Selvom du har tilladelse fra udlejer eller foreningen til at udleje din bolig, er der stadig andre faktorer, du skal være opmærksom på.

»Du skal være opmærksom på, at det det er dig, der er ansvarlig for eventuelle skader og gener over for de andre beboere, udlejer eller foreningen, hvis du giver andre adgang til lejemålet eller ejendommen,« lyder det fra Lena Hartmann, som også påpeger vigtigheden af at kontakte Airbnb eller lignende platforme for at få yderligere oplysninger om beskyttelsen af Airbnb-udlejere.

Desuden er det afgørende at oprette en skriftlig lejekontrakt og undersøge, hvordan din egen forsikring dækker eventuelle tyverier eller skader på dine ejendele. Derudover er det værd at være opmærksom på, at Airbnb’s værtsgaranti ikke dækker kontanter, værdipapirer og skader på fællesområder eller fællesfaciliteter.

Endelig er det altid en god idé at orientere sig om eventuelle skatteregler og forsikringskrav, der kan være forbundet med korttidsudlejning af din bolig.

Fem ting, du bør være opmærksom på ved udlejning:

  1. At du måske slet ikke må udleje din bolig. Hvis du bor i en lejebolig, skal du have tilladelse fra udlejer, og hvis du bor i andelsbolig- eller ejerforening, skal du tjekke vedtægterne.
  2. At du ikke er fuldt forsikret gennem Airbnb. Der er eksempelvis ikke dækning på kontanter og værdipapirer, mens smykker og kunstværker kun dækkes i begrænset omfang.
  3. At lejeaftalen bør indgås på skrift.
  4. At du, der bor i lejligheden, er ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.
  5. At korttidsudlejninger kan skabe utryghed blandt de øvrige beboere i etageejendomme, da beboerne ikke kan vide sig sikre på, hvem deres nabo er, og hvem der bor i opgangen.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Vicnt / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.