Tørkeindeks på 9 og endda 10 visse steder i kommunen

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Jordvandsmagasinet er løbet tør i visse områder i Slagelse Kommune. Dermed er tørkeindekset nået op på 10, som er det maksimale. Indekset er på 9 i alle øvrige områder i kommunen. Måske er der tale om klimaændringer.

Danmark er nu plaget af den værste tørke i 10 år. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Han er manden bag DMI’s tørkeindeks.

»Vi er helt oppe på maksimumværdien 10 i vores tørkeindeks mange steder i landet. 10 betyder, at der slet ikke er mere vand tilbage i det jordvandsmagasin, som planterne trækker fugt fra,« forklarer Mikael Scharling.

Grafik: Danmarks Meteorologiske Institut
Grafik: Danmarks Meteorologiske Institut

Den ekstreme rekord har fået klimaforskerne ved DMI til at kigge maj nærmere efter i sømmene for at se, om der er åbenlyse forklaringer på, hvordan den blev så varm.

»Først og fremmest, så kræver en varm maj held,« siger klimaforsker Martin Stendel og fortsætter:

»Det er ikke nok med 31 varme dage i træk. De skal også falde fra den 1. til den 31. Rykker det blot en uge den ene eller den anden vej, så får vi en gennemgående fin og varm maj, men uden rekord.«

Klimaforsker Torben Schmith fra DMI mener, at der kan være tale om klimaændringer. Altså en opvarmning, hvis globale udbredelse FN’s klimapanel IPCC med stor sikkerhed fastslår, er menneskeskabt.

»Tager vi hensyn til den generelle opvarmning, så vil en maj som i år optræde hvert 400. år. Ignorerer vi den generelle opvarmning og insisterer på et stabilt klima, så kommer en maj som i år kun igen med meget længere end 1.000 års mellemrum,« forklarer Torben Schmith.

Vejrudsigten tyder på, at Danmark tørrer yderligere op de næste uger, selvom der kommer lidt regn.

»Der gemmer sig noget regn i prognoserne, med det ser ikke ud til, at der kommer nok, til for alvor at få bugt med tørkeproblemerne; måske lokalt hvor de får en særligt kraftig byge, men ikke på landsplan,« slutter Mikael Scharling.

Læs også: Brandrisiko i børnenes grundlovsferie


Grafik: Danmarks Meteorologiske Institut
Genrefoto: Pixabay

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.