Slut med lattergas på offentlige steder

Artiklen er opdateret for 10 måneder siden.

Zand.News – Folk, der bruger lattergas som rusmiddel, risikerer fremover at blive stoppet af politiet og få en bøde.

Fra midnat strammes reglerne for salg og besiddelse af lattergas. Dette skal mindske risikoen for sundhedsmæssige skader ved at bruge lattergas som rusmiddel. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lattergas skal væk fra områder med unge

Dem, der vil bruge lattergas som rusmiddel på en festlig aften, risikerer fremover at blive stoppet af politiet og få en bøde. Fra 1. juli 2023, altså i morgen, er det ikke tilladt at være i besiddelse af lattergas på offentligt tilgængelige steder, medmindre man skal bruge det til erhverv eller et andet anerkendelsesværdigt formål.

Politiet kan give bøder, hvis de opdager, at nogen har medbragt lattergaspatroner på for eksempel festivaler, i nattelivet eller på uddannelsessteder. Det gælder også i biler med videre.

»Formålet med stramningen af lattergasloven er at begrænse mulighederne for at bruge lattergas som rusmiddel. Der er bred politisk enighed om, at der skal gøres mest muligt for at få lattergas væk fra de steder, hvor unge færdes, så de ikke får varige skader af at anvende lattergas til at få en hurtig rus,« siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Ulovligt at sælge lattergas til beruselse

Lattergasloven er også strammet på en række andre punkter fra 1. juli. Generelt gøres det ulovligt at sælge lattergas til beruselse, uanset hvilken mængde der er tale om. Der kommer krav om, at forhandlere i fysiske butikker skal tjekke ID hos kunderne.

Derudover skal onlineforhandlere fra 1. juli 2023 have et effektivt system til at sikre, at de ikke sælger lattergas til unge under 18 år. Desuden skal forhandlerne kontrollere cvr-numre, hvis kunder ønsker at købe mere end 17 gram lattergas dagligt, og sociale medier kan blive pålagt at fjerne ulovligt indhold og profiler, hvor der sælges lattergas.

»Vi har brug for regler, så vi kan stoppe ulovligt salg af lattergas, uanset om det foregår i fysiske butikker, online eller på sociale medier. Vi har set, at meget af salget af lattergas er flyttet fra fysiske butikker og over på sociale medier, og det er vigtigt, at vi kan bremse salget der, hvor det foregår,« siger Stine Pedersen.

Både ved ulovligt salg af lattergas og ved besiddelse af det vil man kunne straffes med bøde. Der lægges op til bøder på 3.000-5.000 kroner alene ved at besidde lattergas på offentligt tilgængelige steder. Hvis man har medbragt lattergas i så store mængder, at det kan være til videresalg, risikerer man en bøde på 50.000 kroner eller mere, svarende til bødekravet over for butikker og onlineforhandlere.

Øverst: Lattergaspatron. (Foto: Sikkerhedsstyrelsen). DR/lale.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.