Sæt en skål med vand ud til dyrene i haven

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Tørken kan få konsekvenser for flere dyrearter. Det gælder især for de mindre dyr. Du kan hjælpe ved at sætte vandskåle ud i haven.

Tørken ser ud til at fortsætte i Danmark, og det betyder, at mange dyr vil dø af tørst i den tørre sommervarme. Flere af de små dyrearter er nemlig afhængige af regn for at kunne finde vand. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening.

I modsætning til større dyr som råvildt og ræve har blandt andet pindsvin og egern ikke mulighed for at bevæge sig lige så vidt omkring i deres søgen efter nærmeste vandhul. Derfor har de brug for hjælp, så længe regnen udebliver.

»Mange dyr i naturen står ikke til at redde, men heldigvis er der mulighed for at hjælpe dyrene omkring os. Det bedste man kan gøre lige nu, er at sætte vand ud til de dyr, der færdes i vores haver,« siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Hasselmus og birkemus har det særligt vanskeligt

Selvom mange mindre dyr vil miste livet under tørken, vil bestanden af de fleste arter heldigvis hurtigt blive genoprettet. Det gælder for eksempel bestandene af småfugle som musvit og solsort.

Værre står det dog til for nogle af de rødlistede arter, der i forvejen er pressede i den danske natur. Det gælder arter såsom hasselmus og birkemus, der har svært ved at finde vand, fordi de typisk bor isoleret og ikke bevæger sig langt væk fra deres levested.

»Der er grund at være ekstra bekymret for nogle af de arter, der i forvejen er truet af udryddelse i Danmark. Hundredvis af dyrearter er såkaldt rødlistede, fordi de mangler levesteder i naturen. Og dør de af tørken i de få leveområder, hvor de endnu kan findes, er det næsten umuligt at genoprette bestandene på sigt,« siger Bo Håkansson.


Genrefoto: marekuliasz / iStock.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.