Politikredsen: Tre uger gav 55 klip for uopmærksomhed

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Hele 27 procent af de yngre bilister synes, at det er helt i orden at benytte mobiltelefonen håndholdt, mens de kører bil.

På kun tre uger har politiet uddelt 1.651 klip for brug af håndholdt mobil og lignende bag rattet. Heraf blev 55 klip tildelt i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds, som blandt andet dækker Slagelse Kommune.

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension siger, at 27 procent af bilisterne mellem 18 og 35 år mener, at det er acceptabelt at være uopmærksom, når man kører bil. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Nu giver det også et klip at benytte telefonen håndholdt

De fleste ved godt, at det er risikabelt at være uopmærksom i trafikken. Men alligevel tager politiet hele tiden bilister i at bruge deres mobiltelefon håndholdt, mens de kører bil.

Den 10. september i år blev sanktionen skærpet, så det foruden en bøde på 1.500 kroner nu også koster et klip i kørekortet og 500 til Offerfonden at bruge for eksempel en håndholdt mobil bag rattet.

Læs også: Flere klip i kørekortet fra i morgen.

Nu viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, at politiet på tre uger har uddelt 1.651 klip til trafikanterne for denne forseelse.

»Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken,« siger Christian Berthelsen, som er politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

»Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken.«

Brug for holdningsændring – især blandt de unge bilister

I de næste uger gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner, herunder Slagelse Kommune, en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

Som forberedelse til kampagnen “Læg mobilen – så er du lægger” har Epinion spurgte 1.500 bilister, om de synes, at det er acceptabelt eller uacceptabelt at man for eksempel taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser SMS’er og finder ting frem med videre, mens man kører bil.

83 procent af bilisterne siger, at det ikke er acceptabelt. Men der er stadig 14 procent af bilisterne, der synes, at det er acceptabelt. Værst ser det ud blandt de yngste bilister mellem 18 og 35 år, hvor 27 procent siger, at det det er acceptabelt. Blandt de 36-50-årige synes 11 procent, at det er ok, og blandt de 51-65-årige synes blot 6 procent, at det er ok.

»De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen,« siger Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom.«

Øverst: Genrefoto. (Foto: Scanrail / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.