Politiets Online Patrulje er blevet 1 år gammel

(Artiklen er udgivet for omkring 1 år siden). 

Artiklen er opdateret for 1 år siden.

Zand.News – »Jeg ser med største alvor på den kriminalitet, som i de seneste år har bevæget sig fra den fysiske verden og over på nettet. Unge mennesker i dag har en helt anden adgang til internettet og sociale medier end tidligere, men det har de kriminelle også,« lyder det fra justitsministeren.

Politiets Online Patrulje fyldte 1 år den 1. april 2023. I det første år har patruljen modtaget tusindvis af henvendelser via online kanaler med tips og forespørgsler omkring sikker adfærd på nettet. Patruljen har desuden efterforsket eller bistået politikredsene i en lang række sager.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over resultaterne og politiets tilstedeværelse på sociale medier. Det skiver Justitsministeriet i en pressemeddelelse den 3. april.

Har modtaget over 5.200 konkrete henvendelser

Politiets Online Patrulje (POP) blev etableret som en ny sektion i politiet den 1. april 2022 som en del af politiets og anklagemyndighedens flerårsaftale for 2021-2023.

Nye tal fra National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) viser, at POP i det første år har modtaget over 5.200 konkrete henvendelser via forskellige online kanaler indeholdende forespørgsler omkring sikker adfærd på nettet og tips med videre. Tallene viser også, at POP har efterforsket eller bistået politikredsene i 66 konkrete sager.

POP har siden sin etablering også været med i opstarten af flere større sager om digitale krænkelser, hvor POP er blevet kontaktet af børn og unge, der har observeret noget mistænkeligt. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har eksempelvis netop rejst tiltale i en sag om blufærdighedskrænkelse (straffelovens § 232), hvor patruljen har været med til at igangsætte og indledningsvis efterforske forholdet.

Forældremøde i forbindelse med muldyrsaktion

I forbindelse med den landsdækkende aktion mod muldyr i januar 2023 afholdt POP sit første online forældremøde for at oplyse og rådgive om fænomenet. Over 2.300 så med live, mens forældremødet efterfølgende er nået ud til over 20.000 brugere. POP har efterfølgende holdt to online forældremøder. Det seneste var med fokus på sextortion (afpresning med seksuelle eller intime billeder, red.) og blev afholdt i samarbejde med Red Barnet.

»Jeg ser med største alvor på den kriminalitet, som i de seneste år har bevæget sig fra den fysiske verden og over på nettet. Unge mennesker i dag har en helt anden adgang til internettet og sociale medier end tidligere, men det har de kriminelle også,« siger justitsminister Peter Hummelgaard og fortsætter:

»I øjeblikket behandler Folketinget regeringens lovforslag om blandt andet en ny bestemmelse i straffeloven, der kriminaliserer grooming, men det er også virkelig vigtigt, at politiet er til stede i den virtuelle verden for at opretholde lov og orden og for at skabe tryghed og sikkerhed på internettet blandt børn og unge. Jeg synes, de foreløbige erfaringer vidner om, at Politiets Online Patrulje er kommet rigtig godt fra start, og jeg ser frem til at følge patruljens videre færd.«

Hvad er Politiets Online Patrulje (POP)?

POP blev oprettet som en ny sektion i politiet den 1. april 2022 som en del af politiets og anklagemyndighedens flerårsaftale for 2021-2023. POP består i dag af 12 årsværk.

Enheden kan blandt andet patruljere synligt i åbne grupper på sociale medier på internettet for at forebygge kriminalitet, såsom digitale krænkelser, eller som led i en tryghedsskabende indsats.

Formålet med enheden er således at skabe tryghed og sikkerhed på internettet, særligt blandt børn og unge. Borgerne – navnlig børn og unge – færdes i stadig stigende grad på internettet, og politiet skal være til stede dér, hvor borgerne er.

Øverst: Politiets Online Patrulje (POP) (arkivfoto). (Foto: Facebook / Politiets Online Patrulje). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.