Politiets årlige julespirituskontrol er gået i luften

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – I går startede politiets traditionelle spirituskontroller i trafikken forud for julen. Faktisk ved mange spritbilister ved godt, at de er for fulde til at køre. Men de vælger alligevel at sættes sig bag rattet.

Politiets fokus og kontroller vil især blive rettet mod de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage i ugerne op til jul.

Der vil også blive udført kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus aftenen forinden. Dertil kommer målrettede spirituskontroller 1. og 2. juledag.

Artiklen fortsætter under illustrationen.

Grafik: Rådet for Sikker Trafik
Rådet for Sikker Trafik

445 blev sigtet for at være påvirket i julen 2017

Ved de tilsvarende julespirituskontroller i 2017 blev i alt 275 bilister sigtet for spirituskørsel og 180 for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.

Derudover blev der registreret 62 trafikulykker, hvor spiritus kan have været en medvirkende årsag til ulykken samt 11 ulykker, hvor føreren blev mistænkt for kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

»Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre,« siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

»Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.«

65% af dømte bilister var klar over spirituskørslen

Når spritbilister sætter sig bag rattet, ved de fleste godt, at de formentlig har for meget alkohol i blodet til, at de må køre bil. Faktisk svarer hele 65 procent af dømte spritbilister i en undersøgelse, at de var klar over, at de kørte spirituskørsel.

Tallene stammer fra en undersøgelse blandt 3.885 dømte spritbilister, der i 2017 deltog i det lovpligtige Alkohol-, Narko-, og Trafikkursus (ANT-kursus). Kurset skal bestås, før en dømt spritbilist kan få sit kørekort tilbage.

»Tallene viser, at ens dømmekraft ryger ud ad vinduet, når man drikker alkohol. Der er stadig for høj promille involveret i hver femte dødsulykke på de danske veje. Derfor er det vigtigt, at man planlægger turen hjem uden bil, inden man tager til julefrokost eller fest, så bilen ikke frister sidst på aftenen,« siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Straffen for at køre spirituskørsel har konsekvenser

Udover at spritkørsel er ekstremt farligt, er straffen for at køre spirituskørsel nemlig høj.

En promille på over 1,2 giver for eksempel en frakendelse af kørekortet i tre år, og det har ofte store konsekvenser for familielivet, jobbet og muligheden for at få dagligdagen til at hænge sammen.

»Det er tydeligt, at der stadig er folk, der lader sig friste af bilen, selvom de har fået for meget alkohol til at køre. Derfor sætter vi igen i år ind med særlige spritkontroller, så vi kan få de bilister, som ikke kan adskille alkohol og kørsel, fjernet fra vejene,« siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.


Foto og grafik: Rådet for Sikker Trafik.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.