Politiet rykker ud på julespirituskontrol

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – I dag starter den traditionelle spirituskontrol i trafikken. Sidste år blev 360 bilister sigtet for spirituskørsel og 397 for at være påvirket af narkotika eller medicin.

I dag torsdag den 28. november 2019 starter politiets traditionelle landsdækkende spirituskontroller i trafikken forud for julen. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Især de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage

Politiets fokus og kontroller vil især blive rettet mod de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage i ugerne op til jul. Der vil også blive udført kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus aftenen forinden.

I hele uge 50 (fra mandag den 9. december) indgår kontrollerne i det fælleseuropæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL. Ydermere vil politiet gennemføre målrettede spirituskontroller 1. og 2. juledag, hvor julefrokosterne typisk står i familiens tegn.

Udover spirituspåvirkning vil der også ske kontrol af, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin. De landsdækkende julespirituskontroller vil løbe frem til og med 26. december 2019.

Ved de tilsvarende julespirituskontroller i 2018 blev i alt 360 bilister sigtet for spirituskørsel og 397 for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.

Derudover blev der registreret 78 trafikulykker, hvor spiritus kan have været en medvirkende årsag til ulykken samt 23 ulykker, hvor føreren blev mistænkt for kørsel i narko- eller medicinpåvirket tilstand.

Skal alle sammen hjælpe med at forhindre spirituskørsel

»Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre,« siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

»Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.«

Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du evt. kan gøre følgende i et forsøg på at hindre spirituskørsel:

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
  • Forsøg at tale ham eller hende fra at køre, og tag eventuelt bilnøglerne.
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.
  • Ring efter en taxa, og lån eventuelt ham/hende penge til taxaen.
  • Tilbyd en overnatning.
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
  • Hvis han eller hun alligevel kører, så kontakt politiet på telefon 1-1-4.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Niclas Jessen / Rigspolitiet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.