Planen for den gradvise åbning af Danmark

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – »Lidt som at gå på en line. Står vi stille, vil vi falde i. Går vi for hurtigt, går det galt,« skriver statsministeren.

Statsministeren Mette Frederiksen (S) indkaldte til pressemøde her til aften.

Det fremgår af en bekendtgørelse på lovtidende.dk, at det nuværende forsamlingsforbud blev forlænget frem til den 18. april 2020, men på pressemødet kom det frem, at der bliver tale om en yderligere forlængelse til den 10. maj.

Bekendtgørelsen forbyder borgerne at afholde og deltage i indendørs og udendørs arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 10 personer til stede. Forbuddet gælder ikke i private boliger.

Samtidig bliver der tale om en forsigtig åbning af Danmark.

Åbningen baseres på myndighedernes faglige anbefalinger

Efter pressemødet skriver Mette Frederiksen på Facebook, at det er en hårfin balance at genåbne Danmark.

»Lidt som at gå på en line. Står vi stille, vil vi falde i. Går vi for hurtigt, går det galt,« skriver Mette Frederiksen.

»Åbningen er baseret på myndighedernes faglige anbefalinger. Og vi har den tilgang, at vi hellere vil tage et skridt for kort – end et for langt. Det vil nemlig gå hårdt ud over vores samfund og økonomi, hvis vi bliver nødt til at lukke ned igen. Kun hvis vi bliver ved med at holde afstand, vaske hænder, undgå at mødes for mange. Så kan vi begynde en forsigtig åbning af Danmark efter påske,« slår statsministeren fast i sit Facebook-opslag.

»Det er så afgørende, at vi alle holder fast nu«

Mette Frederiksen forklarer videre i sit opslag, at der først bliver åbnet for børn i institutioner og i 0.-5. klasse.

»Her til aften har jeg præsenteret første fase for netop det: En forsigtig og kontrolleret genåbning. Noget af det, vi åbner for, er, at børn i institutioner og i 0.-5. klasse kan starte igen – men på en ny måde, hvor der blandt andet er større krav om hygiejne og om at være ude,« skriver hun og fortsætter:

»Samtidig er vi nødt til at forlænge lukningen andre steder. Jeg ved, det er hårdt for mange. For de festivaler og markeder, som mange frivillige har brugt lang tid på at planlægge. For de grundskoleelever, der ikke kan komme til eksamen. Og ikke mindst for de små erhvervsdrivende. Frisører, cafeer, restauranter – for bare at nævne nogle få. Derfor går vi nu i gang med – sammen med Folketingets partier – at se på, om vi kan forbedre og udvide de hjælpepakker, der allerede er indgået.«

Mette Frederiksen kommer samtidig med en advarsel mod at lade tingene skride.

»Det er så afgørende, at vi alle holder fast nu. Et lille skred i vores adfærd som individer kan få alvorlig betydning for hele vores fællesskab. Og lad mig sige det helt klart: Hvis vi kan se – i løbet af påsken – at tingene skrider. Så begynder vi ikke den forsigtige og gradvise åbning,« forklarer hun.

Den forsigtige og gradvise åbning af Danmark

Hvis alle holder fast, og hvis tingene ikke begynder at skride, så begynder den forsigtige og gradvise åbning af Danmark efter påske. Det oplyste Mette Frederiksen på pressemødet i Statsministeriet.

Den foreløbige plan for åbningen af Danmark er:

  • Fra onsdag den 15. april vil vuggestuer, børnehaver, fritidsordninger og 0.-5. klasse genåbne, når den enkelte kommune er klar. 6.-10.-klasseelever skal derimod blive hjemme. Det gælder også elever på efterskoler og frie fagskoler.
  • Folkeskolens afgangsprøver for 9.-klasse aflyses. Dermed bliver årskarakteren den gældende karakter. Unge på ungdomsuddannelser skal derimod stadig til eksamen, men på en anden og begrænset måde.
  • De offentligt ansatte, der ikke er kritisk personale, skal forblive derhjemme, men de privatansatte må gerne tage på arbejde. Dog bør man forblive hjemme, hvis man kan.
  • Forbuddet mod store forsamlinger bliver forlænget, så det gælder til og med august. Det gælder Roskilde Festival. Dermed gælder det også for Sørby Marked her i Slagelse Kommune.
  • Der er også en række andre restriktioner, som bliver forlænget indtil den 10. maj såsom 1) forsamlingsforbuddet mod maksimalt 10 personer, 2) grænselukningen, 3) de skærpede rejsevejledninger samt 3) lukning af videregående uddannelser, kirker, biblioteker, foreningslivet, biografer, storcentre og alt det andet, som allerede er lukket.

(Kilder: Pressemødet, statsministerens Facebook-opslag og DR).

Læs også: Sådan åbner dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner i første fase (uvm.dk).

At genåbne Danmark er en hårfin balance. Lidt som at gå på en line. Står vi stille, vil vi falde i. Går vi for hurtigt,…

Slået op af Mette FrederiksenMandag den 6. april 2020

Øverst: Fotomontage. (Foto: Astarot / iStock og Nurulnemo / Pixabay). RK/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.