Opmærksomhed på uopmærksomme bilister

Artiklen er opdateret for 6 måneder siden.

Zand.News – Flere og flere bilister har lagt den håndholdte mobil fra sig, men så er der smartwatch, information på bilens touch- og infoskærm eller lydbøger og podcast, som kan tage opmærksomheden under kørslen. I denne uge øger politiet opmærksomheden på problemet.

I denne uge sætter politiet ind med kontroller af uopmærksomme trafikanter. Det er der brug for, hvis man spørger bilisterne. Over halvdelen af dem oplever uopmærksomhed på vejene som et stigende problem, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Uopmærksomhed eller manglende orientering

En hånd på rattet og den anden på mobilen samtidig med at bilisten læser og skriver beskeder med 50, 80 eller 110 km/t. Det er desværre ikke et særsyn i trafikken. I en nylig undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer hver 7. bilist, at vedkommende meget ofte, ofte eller en gang imellem benytter håndholdt mobil bag rattet, når de kører i trafikken. Derfor sætter politiet i den kommende uge ind med øget fokus på uopmærksomme trafikanter.

»Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter og skyld i mange ulykker. Derfor er det vigtigt, at alle som bevæger sig rundt i trafikken, også holder fokus på netop trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden. For at forebygge ulykker på grund af uopmærksomhed eller manglende orientering sætter politiet ind med kontrol i den kommende uge,« siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Smartwatch, infoskærm, podcast og lydbøger

Politiet kontrol sker samtidig med at Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 59 kommuner i de her uger gennemfører en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken. Og spørger man bilisterne, så er der brug for fokus på området. 53 procent af bilisterne mener, at uopmærksomhed i trafikken er et stigende problem. Det viser en undersøgelse blandt 1.526 bilister, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte i 2022.

Selv om flere og flere bilister over årene har lagt den håndholdte mobil fra sig, så er der stadig meget, der kan tage vores opmærksomhed. Det kan for eksempel være samtaler via håndfri mobil, som man skal koncentrere sig meget om at være med i. Det kan også være beskeder og opkald på et smartwatch-ur, information på bilens touch- og infoskærm eller at man vil skifte lydbøger og podcast under kørslen. Alt sammen ting som betyder, at man er mentalt fraværende og ikke har øjnene på vejen.

»Selv om køretiden opleves som spildtid, hvor man gerne vil underholdes, så kræver det vores fulde opmærksomhed og sunde fornuft at være i trafikken, så flere kan komme sikkert hjem til dem, de elsker. Uheld sker ofte på et splitsekund, hvor man mindst forventer det, og skaderne kan blive voldsomme,« siger seniorprojektleder Lisbeth Sahl Bauditz fra Rådet for Sikker Trafik.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/lale.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/d4g7