Nu er det ved at være tid til tredje stik

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand News – Borgere, der fik deres 2. stik for mere end 6½ måned siden, kan snart få et 3. stik. Den øvrige befolkning er fortsat godt beskyttet, men skal formentlig revaccineres på sigt.

Fra næste uge kan borgere, der fik deres 2. stik for mere end 6½ måned siden, få et 3. stik.

Denne anden fase af revaccinationsprogrammet omfatter primært personer mellem 65 og 84 år, personer i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 samt sundheds- og ældrepersonale.

Disse tre grupper var blandt de første, der blev vaccineret mod COVID-19. De første invitationer bliver sendt ud i uge 42. Det oplyser Sundhedsstyrensen i en pressemeddelelse.

Revaccination sker på et “velunderbygget” grundlag

Vi har fortsat god kontrol med COVID-19-epidemien i Danmark. Vaccinerne mod COVID-19 beskytter effektivt over for COVID-19, men beskyttelsen falder over tid, og faldet er mest udtalt blandt ældre personer og personer med underliggende sygdomme.

En række lande, deriblandt Danmark, er derfor allerede begyndt at give et 3. stik til de ældste og til personer med et svært nedsat immunforsvar, fordi de er i særlig risiko, hvis de bliver syge med COVID-19.

»Vi har vurderet, at personer over 65 år, personale i sundheds- og ældresektoren og personer i særlig øget risiko bør tilbydes revaccination, når det er mere end 6½ måned siden deres sidste vaccination,« siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, og fortsætter:

»Timingen i revaccination er afgørende. Vi vil gerne begynde revaccination, før folk bliver alvorligt syge med COVID-19 og samtidig sikre, at revaccination sker på et velunderbygget, vidensbaseret grundlag.«

Beskyttelse mod smitte og sygdom i vintersæsonen

For de ældre over 65 år og personer i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 vil revaccination beskytte dem mod smitte og sygdom i en kommende vintersæson, hvor vi forventer, at smitten generelt vil stige.

Personale i sundheds- og ældresektoren får tilbud om et ekstra stik for at forebygge, at de bringer smitte videre til sårbare grupper.

En revaccination beskytter både dem selv mod at blive syge med COVID-19, og den forebygger samtidig, at de smitter de patienter eller ældre borgere på plejehjem, som er i risiko for at blive alvorligt syge.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sikkert at revaccinere disse grupper, og at der ikke er risiko for nye alvorlige bivirkninger ved et 3. stik.

Yngre personer kan dog risikere at få en kraftigere reaktion ved revaccination og dermed flere tilfælde af de kendte bivirkninger som for eksempel smerter ved indstiksstedet, let feber, utilpashed og hovedpine.

Alle borgere skal formentlig revaccineres på sigt

»Vi vurderer, at den øvrige befolkning fortsat er godt beskyttet mod alvorlig COVID-19 efter deres 2. stik. Vi forventer dog, at den øvrige befolkning skal revaccineres på sigt,« siger Helene Probst og fortsætter:

»Vi følger selvfølgelig området meget tæt og vil løbende vurdere, hvornår der sundhedsfagligt er et behov for at tilbyde revaccination til den resterende befolkning, og om intervallet mellem 2. og 3. stik fortsat skal være 6½ måned, eller om det eventuelt skal være længere.«

EU har i starten af oktober godkendt revaccination af personer over 18 år, når der er gået mindst 6 måneder efter 2. stik. Godkendelsen gælder i første omgang kun vaccinen fra Pfizer, men inden for få uger forventes også vaccinen fra Moderna at blive godkendt til revaccination.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Lal Nallath / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.