Netto: Mindre salg af cigaretter til unge

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Netto har gemt tobakken væk i samtlige godt 500 butikker. Efter den første måned tyder det på, at specielt unge køber færre cigaretter.

Ambitionen om, at særligt unge ikke skal begynde at ryge, og at Danmark skal have en røgfri generation i 2030, danner baggrunden for, at Salling Group, med Netto i spidsen, er i gang med at skodde smøgerne.

I Netto gik man i gang med at gemme cigaretterne væk den 2. juli 2018, og 10 dage senere var man i mål i samtlige butikker. I den seneste måned har man derfor fulgt udviklingen tæt for at se, hvordan tiltaget fungerer i praksis. Og de første målinger og vurderinger efter en hel måned med gemte cigaretter tyder på, at det har en betydning. Helt konkret er salget faldet med fem procent.

»Vi ser helt konkret, at vi sælger mindre, men det, som vi hæfter os mest ved, er oplevelsen fra vores kassemedarbejdere, der fortæller, at de møder færre unge, som vil købe cigaretter. Observationerne er meget entydige og kombineres det med det faldende salg, som er gældende over hele linjen, er vi overbevist om, at vi kan medvirke til at skubbe til en meget positiv udvikling, da tiltaget særligt er målrettet unge,« fortæller landedirektøren i Netto, Brian Seemann.

Medarbejderne er opmærksomme på ID

Særligt det, at kunderne også bliver mødt af tydeligere skiltning, som fortæller om ID-tjek, vurderes at have en positiv effekt.

»Det, at de unge skal spørge til cigaretterne, og det, at vores medarbejdere skal hjælpe kunden med cigaretterne, øger bevidstheden om, at der skal spørges til ID. Vi tror, at det afholder flere unge fra at forsøge sig, og vi kan se, at vores medarbejdere er mere opmærksomme på at få tjekket ID,« uddyber Brian Seemann.

Kræftens Bekæmpelsen er meget positive

Både Kræftens Bekæmpelsen og Hjerteforeningen har peget på, at gemte cigaretter kan være medvirkende til, at færre unge begynder at ryge i fremtiden. Derfor ser Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelsen meget positivt på de første erfaringer fra Netto:

»Netto har taget førertrøjen på. Efter lang tids debat sker der endelig noget, som betyder, at færre børn og unge begynder at ryge, og færre får kræft i fremtiden. Men vi savner en lov, for vi skal have alle kioskerne med, hvis vi vil nå vores mål om en røgfri fremtid i 2030,« siger projektchef Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.


Foto: Salling Group.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.