Mere om investeringsbedrageri – 37 millioner kroner

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – Et stigende problem får politiet til at advare borgere mod at investere deres sparepenge på internettet uden at rådføre sig med uvildige.

Du har hørt det før: Der sker afpresning, så du skal betale for at få din mail låst op. Eller du får opsnappet dine oplysninger på internettet.

Men dygtige kriminelle laver også falske hjemmesider og tager kontakt til brugere af internettet for at få dem til at investere i aktier, obligationer eller kryptovalutaer som for eksempel bitcoins.

Det gør de ved at garantere store afkast på investeringer, og de er både skrupelløse og dygtige i deres dialog. Desuden har de professionelt designede hjemmesider.

Minimal investering, hurtigt afkast og ny investering

Det er løftet om et særlig stort afkast, som fanger borgerens opmærksomhed, og derfra virker alt fra rådgivning til medbestemmelse til at være lige så professionelt, som hos andre investeringsselskaber.

Du investerer minimalt og ser din investering tage fart på hjemmesiden. Du investerer mere, og afkastet fortsætter mod skyerne. Det er først, når du efter nogen tid, ønsker at trække noget af din store gevinst ud, at du opdager, at noget er galt. Nu er der ikke længere kontakt til nogen som helst.

Bedrageri for 37 millioner kroner – alene i Danmark

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har de seneste måneder fået anmeldelser i afdelingen for Økonomisk Kriminalitet fra borgere, som havde været udsat for investeringsbedrageri.

Siden har afdelingen for Økonomisk Kriminalitet afdækket et kriminelt netværk, som gennem betalingsformidlere og selskaber i mere end 10 lande har bedraget for mindst 37 millioner kroner.

Mere end 10 lande indblandet pengetransaktionerne

Afdelingsleder i Økonomisk Kriminalitet, Carsten Høj Hansen, oplyser, at politikredsens efterforskning viser pengetransaktioner i mere end 10 lande, forurettede i flere danske politikredse og generelt forurettede i mange europæiske lande.

»Vi har primært fokuseret på en betalingsformidler i et pengeinstitut i Danmark, og vores indledende efterforskning har bragt os op på et beløb på 37 millioner kroner, som, vi antager, er den nordiske vinkel på denne sag. Det er min formodning, at der er tale om bedrageri for et trecifret millionbeløb i denne sag,« siger Carsten Høj Hansen.

Det kriminelle netværk har sørget for sagens kompleksitet via stråmænd og selskaber i mange lande, men Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil gerne give erfaringerne videre til borgerne.

Faresignaler, som kan tyde på investeringsbedrageri

  • Du modtager en uopfordret henvendelse – måske fordi du har været forbi en hjemmeside eller har set en reklame på de sociale medier.
  • Du bliver lovet et hurtigt, højt og garanteret afkast.
  • Tilbuddet er kun tilgængeligt i begrænset tid.
  • Tilbuddet er kun til dig, så du må ikke dele din viden.

Professionelle svindlerne udnytter vanetænkning

Afdelingsleder Carsten Høj Hansen fortæller, at investeringsbedrageri har eksisteret i flere år, men erfaringerne fra de seneste måneder og fra politiet i Norge, hvor der er særligt mange sager, indikerer, at det vil blive et stigende problem i Danmark de næste år.

Svindlerne er blevet dygtige til det, vi kalder “Social Engineering”, hvor de professionelt går i dialog via e-mail, telefon og hjemmesider.

De udnytter vores vanetænkning til for eksempel at udlevere oplysninger om koder – på samme vis som en dygtig sælger fik dig til at vælge grøn i stedet for rød, eller spegepølse selvom du kom for at købe rullepølse.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ønsker ikke at udtale sig yderligere til den konkrete sag.

Læs også: Politiet advarer mod investeringssvindel.

Vejledning i at undgå internetsvindel og bedrageri

Generelt – hvis tilbuddet er for godt til at være sandt, så er det ikke sandt, men vær også opmærksom på:

  • Søg altid råd hos anden uvildig rådgiver, inden du investerer.
  • Afvis uopfordrede opkald med opfordring til investering.
  • Vær kritisk ved tilbud om garanteret højt afkast og sikker investering.
  • Vær særlig opmærksom, hvis du har været udsat for svindel før, idet svindlerne vil dele denne oplysning.
  • Kontakt politiet, hvis du oplever mistænkelige henvendelser på investeringer.

Genrefoto: kuloser / Pixabay.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.