Barnebrud solgt for 500 køer, tre biler og 10.000 dollar

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – En 16-årig pige er blevet solgt som barnebrud på en Facebook-auktion i Sydsudan. Faderen fik 500 køer, tre biler og 10.000 dollar for sin datter.

Det er muligt at købe stort set alt via Facebook. Nu desværre også barnebrude, efter fem mænd deltog i en auktion om en 16-årig pige via det sociale medie i Sydsudan.

Flere af deltagerne var højtstående embedsmænd. Den vindende byder kan nu kalde pigen for sin 10. hustru.

Bortauktioneret på verdens største sociale medie

»Den barbariske udnyttelse af teknologien minder om moderne slavehandel. Det er ufatteligt, at en pige kan blive bortauktioneret til ægteskab på verdens største sociale medie,« siger landedirektøren for Plan International i Sydsudan, George Otim, og fortsætter:

»Medgifter er meget almindelige i den sydsudanesiske kultur, men intet kan undskylde, at denne pige, der stadig er et barn, er blevet behandlet som var hun en genstand – solgt til højest bydende for penge og varer.«

Han forklarer, at Plan International har bedt regeringen undersøge sagen og suspendere de embedsmænd, der deltog i auktionen. Plan International opfordrer piger, der måtte stå i lignende situationer, til at gå til politiet.

Hvert andet sekund giftes en pige under 18 år bort

»Børneægteskab er et alvorligt brud på menneskerettighederne og et overgreb mod piger. Det har vidtrækkende konsekvenser for en piges sundhed, uddannelse, udvikling og chance for at overleve og bliver som regel gjort mod deres vilje. Piger, der bliver gift bort, har en høj risiko for at blive tidligt gravide og dø under fødslen, ligesom de ofte bliver afskåret socialt fra familie og venner,« siger George Otim.

PlanBørnefondens danske direktør, Gwen Wisti, er også forfærdet over salget af den unge pige.

»Det er fuldstændigt uacceptabelt. Desværre ser vi, at i samfund, hvor der er tradition for at gifte sine døtre væk, er pigen ofte mere værd, jo yngre hun er. Det er med til at presse alderen for barnebrude ned og forværre problemet,« forklarer Gwen Wisti.

Børneægteskaber er et globalt problem. Hvert andet sekund giftes en pige under 18 år bort – svarende til 15 millioner om året. Det skriver PlanBørnefonden i en pressemeddelelse.


Model-/genrefoto: blnd / iStock.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.