Mange gider ikke chefen efter desserten

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Det er ikke altid lige sjovt at møde ind på arbejde efter firmajulefrokosten. Faktisk har hver sjette gjort noget dumt til en julefrokost, og hver fjerde har oplevet, at en chef har opført sig upassende.

En ny undersøgelse viser, at danskerne er splittede, når det kommer til spørgsmålet om, hvornår chefen burde tage hjem fra firmajulefrokosten. Og det kan der være flere årsager til.

Måske opfører chefen sig upassende. Eller måske gør man selv noget dumt. Det skriver Krifa i en pressemeddelelse.

Hver sjette mener, at chefen skal gå hjem lige efter desserten

Det er blevet den tid på året, hvor den ene julefrokost afløser den anden, og det er for mange lig med den årlige firmajulefrokost fyldt med sild, snaps og søde kolleger. Og chefen – eller hvad?

En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Krifa, viser, at knap hver sjette dansker mener, at chefen skal sige farvel og tak lige efter desserten.

Til gengæld mener mere end 1 ud af 10, at deres chef gerne må blive hængende indtil midnat.

»Nogle virksomheder har uskrevne regler for, hvornår chefen smutter. For nogle kan det være svært at slappe af, hvis chefen er til stede. For andre betyder det ingenting. Det handler om kultur,« siger Rasmus Højbæk, der er erhvervspsykolog i Krifa.

Ifølge Rasmus Højbæk skal man som chef være bevidst om, at man altid er chef. Også til firmajulefrokosten. Alligevel viser YouGov-undersøgelsen, at knap hver fjerde dansker har oplevet, at en chef har opført sig upassende til en firmajulefrokost.

»Det magtfrie rum findes ikke, og som chef er man nødt til at tænke over sine handlinger, særligt hvis der er kommet to øl for meget indenbords,« slår erhvervspsykologen fast.

Mange er nervøse og har røde ører den følgende mandag morgen

Det er for nogle ikke altid lige sjovt at møde ind på arbejde mandagen efter årets firmajulefrokost. Ifølge undersøgelsen har hver sjette dansker gjort noget til en julefrokost, som de har fortrudt – og lige så mange har været nervøs ved tanken om at skulle på arbejde den efterfølgende mandag.

De røde ører mandag morgen er ofte, fordi man har været for fuld, været sammen med en kollega eller sagt noget pinligt, viser undersøgelsen. Til dem, der føler sig lidt flov, har Rasmus Højbæk et godt råd:

»Hvis du har gjort noget, du har fortrudt, kan det være en god ide at handle på det hurtigt. Sig gerne undskyld om mandagen, hvis du ved, at du har overtrådt en grænse,« siger erhvervspsykologen og fortsætter:

»Ofte har de andre ikke opfattet det lige så slemt som dig selv, men er du fx blevet for fuld og ikke kan huske julefrokosten, kan det være fint at spørge nogle kolleger og måske grine af det i stedet for at gå og være nervøs over det.«

Prioritér firmajulefrokosten og lær kollegerne bedre at kende

Undersøgelsen viser også, at hver fjerde dansker slet ikke har lyst til at deltage i årets firmajulefrokost, men gør det alligevel. Desuden finder hver syvende en undskyldning, så de slipper for at være med.

Det er rigtig ærgerligt, da man kan miste muligheden for at lære kollegerne bedre at kende, men man skal naturligvis være en aktiv deltager, hvis man deltager.

»Kolleger er en af de syv faktorer, der har den største betydning for vores arbejdslyst, så det kan godt betale sig at investere lidt i dem, man bruger størstedelen af sine vågne timer med. Det kan blandt andet gøres ved at tage med til firmajulefrokosten, hvor der er gode muligheder for at lære kollegerne bedre at kende,« siger Krifas erhvervspsykolog og fortsætter:

»Til de fleste julefrokoster sidder man sammen og spiser evt. med underholdning. Er man ikke til dans og fest til langt ud på natten, er det helt okay at smutte efter desserten. Men det kan være rigtig godt for ens relation med kollegerne, at man deltager – og hvis man vælger at gøre det, så får man naturligvis den bedste oplevelse ved også at være en aktiv deltager.«

Øverst: Genrefoto. (Foto: Monkeybusinessimages / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.