“Professionelle venner” styrer sårbare unge mod uddannelse

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – »De er enten kommet i uddannelse og er blevet opkvalificeret, er kommet videre i virksomhedspraktik eller er fortsat i andre uddannelsesforløb eller projekter, som bringer dem nærmere en uddannelse. Andre er kommet i arbejde undervejs i projektet,« siger projektlederen fra Zealand Business College i Slagelse.

I Slagelse og Kalundborg kommuner er flere hundrede sårbare unge hjulpet videre mod uddannelse og beskæftigelse i et socialfondsstøttet inklusionsprojekt.

Opskriften er enkel: Følg de unges behov – også for socialt samvær, brug komprimeret “snusepraktik” og lad dem møde voksne, der lytter og bygger bro til uddannelse. Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Samfundets krav om uddannelse kan være tungt og vanskeligt

Mødet med samfundets krav om at komme i uddannelse kan være tungt og vanskeligt, hvis man er ung, sårbar, har en diagnose eller kæmper med et misbrug.

På Vestsjælland har over 200 sårbare unge mellem 18 og 30 år fået en helt anderledes indføring til en erhvervsuddannelse som deltagere i socialfondsprojektet SUME. De er blevet henvist fra jobcentrene i begge kommuner.

Gennem projektet har de oplevet korte “snuseforløb”, hvor de på fire intense timer har snuset til et uddannelsesområde.

De har fået hjælp fra dygtige undervisere, der har givet dem tryghed i deres valg, og de har mødt effektiv brobygning mellem jobcentre, praktik og uddannelser.

Og så har de ikke mindst deltaget i en række sociale aktiviteter, som har rystet de unge sammen og givet dem selvtillid og fornyet gåpåmod.

183 af de 231 unge er blevet opkvalificeret gennem basisforløb

Sammenlagt har indsatserne skabt en sikker tømmerflåde for de sårbare unge, og resultaterne taler for sig selv:

Af de 231 unge, som har deltaget i projektet, er næsten halvdelen enten begyndt på en erhvervsuddannelse, en videregående eller anden uddannelse efter projektet. 183 af de 231 unge er blevet opkvalificeret gennem basisforløb i Slagelse og Kalundborg.

I SUME-projektet har man både fulgt de unges færd igennem projektperioden og i tiden efter projektet, der sluttede i august.

»Vi har motiveret op mod 95 procent af de unge, som har deltaget i SUME,« siger SUME-projektleder Trine Jandorf fra Zealand Business College i Slagelse, der var lead partner på projektet, og fortsætter:

»De er enten kommet i uddannelse og er blevet opkvalificeret, er kommet videre i virksomhedspraktik eller er fortsat i andre uddannelsesforløb eller projekter, som bringer dem nærmere en uddannelse. Andre er kommet i arbejde undervejs i projektet og er blevet selvforsørgende. Det er et resultat, vi er fantastisk stolte af.«

Bolette fik hjælp af en mentor på vejen mod sin uddannelse

26-årige Bolette Ahlmann måtte efter gymnasiet opgive sin drøm om at blive frisør. Hendes “batterier var flade”, som hun siger, og derfor ledte hun efter en erhvervsuddannelse, hvor hun kunne bruge sine hænder og kreativitet.

I Karrierestart, som er SUME-basisforløbet i Kalundborg, fik hun hjælp af undervisere, som blev en stor støtte for hende.

»Karrierestart hjalp mig på vejen mod mit uddannelsesvalg, og jeg kunne også tale med dem om min situation og om, hvordan jeg oplevede verden. Det var meget motiverende,« siger Bolette Ahlmann.

Under hele det tre år lange projekt har det vigtigste i SUME været de sårbare unge og deres behov, der kræver en særlig indsats.

»Mange af de unge har aldrig fået en ordentlig eksamen i 9. klasse, nogle mangler et 2-tal i dansk og matematik, og det er det niveau, som mange starter på,« siger Trine Jandorf og fortsætter:

»En del har diagnoser, og andre er misbrugere, men vi havde ikke fokus på diagnoser, men på de unges egen situation, behov og struktur i hverdagen. Det er jo bare unge, der har haft det svært ved at finde den rette vej.«

Projektledelse droppede bureaukratiet og trådte i baggrunden

SUME står for “Særlig Ungeindsats med Effekt”, og projektledelsen valgte fra starten at skære ressourcerne til sig selv ned til det allermest nødvendige.

»Vi droppede bureaukratiet, der normalt hæmmer god idéudvikling, og vi overlod flere timer i projektet til de faglige medarbejdere. Skal man have udrettet noget, skal der være mindre snak og mere action,« siger Trine Jandorf.

Hun nævner fire områder, hvor SUME også har skilt sig ud: Mentorer, ultrakorte praktikforløb, en koordineret praktikindsats og sociale aktiviteter på det rigtige tidspunkt.

SUME har brugt mentorer til at skabe en sikker overlevering af de unge fra jobcentrene til ungdomsuddannelserne.

Det meste af arbejdet har ligget i hænderne på mentorer og undervisere ansat i jobcentrene, som flere unge har lært at kende som “professionelle venner”, der har hjulpet med balancen på broen mellem ledighed og uddannelse.

»Vi har set en række eksempler på, at trygheden ved “de professionelle venner” har skabt afklaring hos de unge – uden at de skulle igennem en række lange, uoverskuelige forløb,« forklarer Trine Jandorf.

Praktikforløbene, der normalt varer en til to uger, er blevet skåret ned til komprimerede praktikforløb, “snusepraktik”, for de fleste af uddannelsesområderne. SUME valgte korte seancer på cirka fire timer, hvor de unge fik en intro til et brancheområde.

»Fire timer kan reelt gavne, for lange praktikforløb lykkes ret sjældent, og vores unge ville ikke med til “åbent hus” på praktikstederne, fordi de simpelthen ikke kendte nogen,« forklarer Trine Jandorf.

Øverst: Bolette Ahlmann (t.v.) genfandt kursen mod en uddannelse efter gode samtaler med “professionelle venner” i Karrierestart i Kalundborg. (Foto: SUME). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.