Mange får COVID-19 på udlandsrejsen

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – De seneste tal viser, at det nu er 30 procent af de smittede danskere, der har været på rejse i udlandet inden for de seneste 14 dage.

I sidste uge oplyste Statens Serum Institut (SSI), at en stor del af COVID-19-smitten kommer fra de rejsende. Tyrkiet har nu overhalet Spanien som det hyppigste smitteland. Det oplyser SSI i en pressemeddelelse.

Forventer færre smittede i forbindelse med udlandsrejser

De seneste tal fra uge 30 viser, at det nu er cirka 30 procent af de smittede danskere, der har været på rejse i udlandet inden for de seneste 14 dage. Tyrkiet er nu det hyppigste smitteland. Cirka 7 procent af de smittede i Danmark i uge 30 har besøgt Tyrkiet de seneste 14 dage.

I starten af sommerferien var der flere smitteudbrud i Spanien blandt andet på Mallorca, mens der nu ses stigende smitte hos rejsende fra Tyrkiet, som blandt andet kan skyldes øget rejseaktivitet i sommerferien.

Nu hvor sommerferien nærmer sig sin afslutning, forventes færre at rejse, og dermed forventes antallet af smittede i forbindelse med rejser at aftage den kommende tid.

»Vi har desværre set en stigning både i antal og andel PCR-positive rejsende fra Tyrkiet, mens tallene har været faldende for hjemrejsende fra Spanien. Hvis man er blevet smittet på sin rejse, risikerer man at give smitten videre til medpassagerer i flyet og for eksempel familie og venner efter hjemkomst til Danmark,« siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen og fortsætter:

»Vi råder derfor rejsende fra Tyrkiet til at være særligt opmærksomme på risikoen for smitte og evt. til at blive testet, før de sætter sig ind i flyet, hvis de er i tvivl, om de kan være blevet smittet.«

Unødvendige rejser til orange lande frarådes for ikke-vaccinerede

Tyrkiet er orange i rejsevejledningen og Udenrigsministeriet fraråder derfor ikke-nødvendige rejser for ikke-vaccinerede. For ikke-vaccinerede gælder der krav om test og isolation efter hjemkomst til Danmark.

Hvis man bliver smittet på sin rejse til Tyrkiet, gælder der krav om selvbetalt isolation, og Udenrigsministeriet oplyser, at der for tiden sidder flere smittede danskere på karantænehoteller i Tyrkiet.

SSI opfordrer fortsat rejsende til at følge et par gode råd:

  • Sørg for at blive vaccineret og husk på, at du godt kan blive smittet, selvom du er vaccineret, særligt hvis du kun har fået 1 stik.
  • Husk at blive testet, også selvom du er vaccineret, hvis du får symptomer eller er i tvivl.
  • Tag den gode adfærd med dig på rejsen, smittetrykket er højere på mange af de rejsemål, vi besøger, end det er i Danmark.
  • Rejs ikke, hvis du tror eller ved, at du er smittet.
  • Overvej at få foretaget en test fra destinationen før hjemrejse – også i de tilfælde, hvor der ikke gælder testkrav.
  • Overvej for en sikkerheds skyld at tage en PCR-test, når du kommer hjem fra din rejse.

Øverst: Genrefoto. (Terri C / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.