Måske skal du spise fårekyllinger i stedet for kød

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Fødevareminister: “Vi hjælpe forbrugerne til at træffe gode, sunde og grønne valg”. I dag er der årskonference, som har fokus på at spise fårekyllinger med smag af basilikum, chili eller persille i stedet for kød.

Fårekyllinger, der bliver dyrket i containere i byen, kan muligvis erstatte en del af det kød, som vi spiser i dag. I dag er bæredygtig mad på programmet, når GUDP holder årskonference med fokus på fremtidens fødevarer.

Målet er fårekyllinger som et bæredygtigt alternativ til kød

Fårekyllinger med smag af basilikum, chili, persille eller noget fjerde skal dyrkes i containere i København. Projektet InUrban har fået 2 millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets Grønne Udviklings- og Demonstrations Program (GUDP).

Målet er at lave 1.825 kg fårekyllinger pr. container og give forbrugerne et smagfuldt, bæredygtigt alternativ til kød.

»Vi skal ikke stoppe med at spise kød, men vores forbrug af mad og andre dagligvarer har afgørende betydning for vores miljø og klima, og vi bærer alle et ansvar for at træffe bæredygtige valg med vores indkøbskurv,« siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og fortsætter:

»Derfor skal vi hjælpe forbrugerne til at træffe gode, sunde og grønne valg. GUDP giver mulighed for at udvikle nye måde at producere fødevarer på og i den sammenhæng er et projekt som InUrban meget spændende og et glimrende eksempel på cirkulær økonomi.«

Fårekyllinger skal sælges i tørret form og indgå i juicer

Det er virksomheden Bugging Denmark, som står bag InUrban. For at sikre en så bæredygtig produktion som muligt fodres fårekyllingerne med overskudsmad fra for eksempel Lagkagehuset, restprodukter fra bryggeriet Flying Couch og æblepulp fra juiceproducenten Syngja.

Fårekyllinger skal dels sælges i tørret form, men også indgå i juicer fra Syngja, mens virksomheden TagTomat bruger fårekyllingernes gødning til at lave frøbomber (kugler af frø og gødning), der kan plante blomster i byen.

»Ved at spise flere insekter kan vi løse mange af de udfordringer, vi har med madspild, global opvarmning og usund kost,« siger stifter og indehaver af Bugging Denmark, Jakob Lewin Rukov og fortsætter:

»Og så smager fårekyllinger tilmed godt. De er i stand til at optage smag fra det, de spiser, og så er de spækket med B12-vitamin, som kroppen skal bruge til at opbygge protein. B12 får vi primært fra kød, så også på det område kan fårekyllinger erstatte bøffen.«

Skånsom produktion og begrænset påvirkning af miljøet

BuggingDenmark og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er blandt talerne på GUDP-konferencen, som finder sted i Den Blå Planet i dag.

GUDPs bestyrelse vil præsentere sin strategi for de næste fire år, hvor der er særlig fokus på skånsom produktion, begrænset påvirkning af miljøet fra næringsstoffer, pesticider og klimagasser, bæredygtig ressourceanvendelse og fødevaresikkerhed og -kvalitet samt human sundhed og ernæring.

GUDP blev oprettet i 2010 og har siden støttet over 400 projekter med 1,8 milliarder kroner. GUDP-bestyrelsen uddeler årligt cirka 180 millioner kroner til grønne bæredygtige projekter i den danske fødevaresektor.

Fakta om projektet InUrban og produktion af insekter

  • Bugging Denmark, Københavns Universitet, Flying Couch Brewing, Syngja og TagTomat er alle med i projektet.
  • Produktion af insekter belaster kun klimaet en brøkdel af, hvad for eksempel oksekød gør og bruger meget mindre vand.
  • Projektet vil udvikle en fødevaregodkendt produktion af spiselige fårekyllinger og optimere foder baseret på cirkulær økonomi.
  • Den første container bliver opstillet i København, da dyrkning af insekter passer til byens miljø, fordi det kræver meget lidt plads. På en måned kan du for eksempel dyrke tre kilo fårekyllinger pr. kvadratmeter.

Genregrafik: Clker-Free-Vector-Images / Pixabay.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.